ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στην Κοζάνη ο Αρχιεπίσκοπος για τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Νικολάου

Στην Κοζάνη ο Αρχιεπίσκοπος για τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Νικολάου

Στην Κοζάνη μεταβαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος για να τιμήσει τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Νικόλαο.

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στις 17:30 θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στο ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Μετά τον Εσπερινό θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία και θα ψάλλουν οι χαιρετισμοί του Αγίου Νικολάου.

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στις 7:00 θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ο οποίος θα εκφωνήσει και τον πανηγυρικό.

Λίγο αργότερα, στις 10:30 θα ακολουθήσει λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Νικολάου σε κεντρικές οδούς της Κοζάνης.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου είναι το σήμα κατατεθέν της Κοζάνης και για τους κατοίκους έχει μεγάλη ιστορική και εθνική αξία.

Είναι τρίκλιτη βασιλική. Ο ναός ανεγέρθηκε το 1664 κάτω από την επιφάνεια του εδάφους για να μην προκαλεί τους μουσουλμάνους.

Η μεγάλη οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη της Κοζάνης προέβαλε επιτακτική την ανάγκη προκειμένου να ανεγερθεί νέος μεγαλύτερος ναός. Το 1721 με νέο φιρμάνι που εξασφαλίσθηκε από την Υψηλή Πύλη για δήθεν επισκευές από σεισμό, ο ναός γκρεμίσθηκε και κατασκευάσθηκε εκ βάθρων.

Με προεδρικό διάταγμα της 27ης Οκτωβρίου /6ης Νοεμβρίου 1926 «Περί ανακηρύξεως ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων» ο ναός του Αγίου Νικολάου Κοζάνης ανακηρύχθηκε «προέχον ιστορικόν και αρχαιολογικόν μνημείον διατηρητέον».

Με Βασιλικό Διάταγμα της 9ης Απριλίου 1953 ο Άγιος Νικόλαος καθιερώθηκε ως πολιούχος και προστάτης της Κοζάνης.

Σχετικές ειδήσεις