ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στην Ιταλία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος (video)

Στην Ιταλία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος (video)

Επίτιμος διδάκτωρ Αρχαιολογίας αναγορεύθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος από το Πανεπιστήμιο του Salento στην Ιταλία, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, κατά την διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε και τη Βασιλική του Αγίου Νικολάου στην πόλη Bari.

Ο Πατριάρχης στην ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα είπε, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση «Φως Φαναρίου», πως «δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά στο σκάνδαλο του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, που ισχυρίζεται ότι ενεργεί στο όνομα του Θεού, στα φαινόμενα της εκμετάλλευσης του ανθρώπου, και της εξάντλησης των φυσικών πόρων προς όφελος των λίγων και σε βάρος των πολλών, ιδιαίτερα των πιο φτωχών».

Ο Πατριάρχης τόνισε ότι «σήμερα, για άλλη μια φορά, η Μεσόγειος Θάλασσα, θάλασσα του πολιτισμού, θάλασσα αλληλεγγύης, η θάλασσα της συνεργασίας, έχει γίνει η θάλασσα των κυμάτων των προσφύγων και των μεταναστών» και συμπλήρωσε πως «ως Χριστιανοί δεν μένουμε αδιάφοροι σε αυτή την κραυγή του πόνου».

Ο Παναγιότατος χοροστάτησε, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 το απόγευμα, στον Εσπερινό της εορτής του Αγίου Νικολάου, που τελέστηκε στον ναό της Ιεράς Καρδίας, στο Μπάρι της Ιταλίας.

Μετά τον Εσπερινό υπεγράφη, παρουσία του Πατριάρχη, από τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο του Μπάρι και τον Μητροπολίτη Ιταλίας Γεννάδιο, η πράξη παραχώρησης ναού στους Ορθοδόξους για την κάλυψη των λατρευτικών τους αναγκών.

Επίσης, έγινε τελετή απονομής του τίτλου του Επιτίμου Διδάκτορος Αρχαιολογίας, από το Πανεπιστήμιο Salento, στην οποία παρευρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού κόσμου της Ιταλία.