Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πανάγιος Τάφος: To Newsbomb.gr παρουσιάζει τα μοναδικά ευρήματα που έφεραν στο φως οι εργασίες

Newsbomb

Οδοιπορικό του Newsbomb.gr και της δημοσιογράφου Κάτιας Τσιμπλάκη στην Ιερουσαλήμ - Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα.

Μετά την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου, σειρά έχει ο Ναός της Αναστάσεως, αποκαλύπτει στο Newsbomb.gr ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος

Αποστολή στα Ιεροσόλυμα: Κάτια Τσιμπλάκη

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα.

Όπως αποκαλύπτει ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ στο Newsbomb.gr μετά την ολοκλήρωση των εργασιών σειρά έχει η επισκευή των «ατελειών» όπως λέει χαρακτηριστικά που υπάρχουν στο Ναό της Αναστάσεως.

aerofoto 11 copy

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει, οι εργασίες αφορούν την αποκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος, την πλακόστρωση του ναού και την πλήρη επισκευή του ορθόδοξου ναού.

Το Newsbomb.gr, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ταξίδεψε στην Ιερουσαλήμ και κατέγραψε τις εργασίες αποκατάστασης του Παναγίου τάφου. Μπήκε μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο το οποίο όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε στο video και να διακρίνετε στις φωτογραφίες, βρίσκεται στην – σχεδόν – τελική του μορφή.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα υποκλίνεται στις εργασίες αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου που έχει αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Και η ομάδα της κ. Αντωνίας Μοροπούλου, καθηγήτριας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αντιπρόεδρος του ΤΕΕ υποκλίνεται στα αρχαιολογικά ευρήματα που φέρνουν στο φως οι εργασίες αποκατάστασης. Μετά από την αποκάλυψη μιας νέας ταφικής πλάκας που έφερε το έμβλημα των Σταυροφόρων και τμήματος του συστήματος απορροής των υδάτων που είχαν τοποθετήσει οι Σταυροφόροι ένας ασημένιος σταυρός προκάλεσε ρίγη συγκίνησης.

Όπως αποκαλύπτει η κ. Μοροπούλου στο Newsbomb.gr, o ασημένιος σταυρός φέρει χαραγμένο το όνομα του Κάλφα Κομνηνού (ο οποίος είχε κάνει την προηγούμενη αποκατάσταση του μνημείου) και την ημερομηνία έναρξης των εργασιών, τον Οκτώβριο του 1809.

aerofoto 11

Δείτε στην αρχή του άρθρου όλο το οδοιπορικό του Newsbomb.gr στον Πανάγιο Τάφο

Τα προβλήματα της αποκατάστασης

Οι εργασίες αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και το έργο αναμένεται να παραδοθεί το Μάρτιο του 2017. Λίγες εβδομάδες αργότερα, Ορθόδοξοι και Καθολικοί θα εορτάζουν την ίδια ημερομηνία το Πάσχα.

Τα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί η ομάδα της κ. Μοροπούλου είναι πολλά.

aerofoto 11 copy copy

Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η υγρασία η οποία έρχεται από το υπόγειο του Ιερού Κουβουκλίου. Οι μελέτες που έχουν γίνει στον υπόγειο χώρο και στις σήραγγες κάτω από τον Πανάγιο Τάφο, δείχνουν ότι τροφοδοτείται συνεχώς με υγρασία και ότι τα θεμέλιά του έχουν υποστεί μεγάλη φθορά.

Τo Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τονίζει την ανάγκη να παρακολουθεί στενά για τα επόμενα πέντε χρόνια μετά την αποπεράτωση των εργασιών, το περιβάλλον του υπόγειου χώρου και τη δημιουργία ενός υπόγειου συστήματος που θα διαχειρίζεται τα υπόγεια ύδατα και θα αντλεί την υγρασία.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εξετάζει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει ένα σύστημα τηλεματικής όπου θα ελέγχει από την Αθήνα τη στατικότητα, την υγρασία και τη σεισμική δραστηριότητα του ιερού μνημείου. Μία από τις σκέψεις είναι να τοποθετηθεί και εξαερισμός στον τρούλο του Ναού της Αναστάσεως προκειμένου να διοχετεύεται η υγρασία και οι καπνοί από τα κεριά.

«Περνάμε στην τελευταία φάση των εργασιών, δηλαδή ενισχύουμε με τιτάνιο, με συμβατά κονιάματα το εσωτερικό και θα κλείσουμε τα φατνώματα. Ταυτόχρονα καθαρίζεται το μνημείο και αναδεικνύονται οι αξίες του. Έχουμε ανοίξει παράθυρο μέσα στο νεκρικό θάλαμο όπου φαίνεται ο ιερός βράχος και ταυτόχρονα αποκαθιστούμε την εικόνα του ιερού κουβουκλίου. Φαίνονται οι ελληνικές υπογραφές τα φρέσκο και τα ανάγλυφα», επισημαίνει η κ. Μοροπούλου στο Newsbomb.gr και προσθέτει ότι ο υπόγειος χώρος ο οποίος ανασκάφηκε από τις αρχαιολογικές έρευνες τη δεκαετία του ’60 έχει πολλά προβλήματα υγρασίας, άτακτης παροχέτευσης και αποχέτευσης υδάτων. Οι υποστυλώσεις έχουν σαπίσει και δεν στηρίζουν το δάπεδο και το Ιερό Κουβούκλιο.

Για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου έδωσαν το «πράσινο φως» εκτός από τον Ορθόδοξο Πατριάρχη Θεόφιλο και οι αδελφότητες των Φραγκισκανών και των Αρμενίων.

O πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr, επισημαίνει ότι οι σχέσεις και των τριών δογμάτων που διαχειρίζονται τον Πανάγιο Τάφο είναι πολύ καλές και ότι τα όποια προβλήματα ξεπεράσθηκαν με αποτέλεσμα να προχωρήσουν οι εργασίες.

Ενώ τόσο ο π. Φραντσέσκο Πατόν, ο εκπρόσωπος των Καθολικών όσο και ο π. Σαμουήλ Αρογιάν – Εκπρόσωπος Αρμενίων, τόνισαν την αγαστή συνεργασία που έχουν με τους Ορθοδόξους.