ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στη Θεία Λειτουργία του ναού της Αγίας Ειρήνης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Στη Θεία Λειτουργία του ναού της Αγίας Ειρήνης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Ειδήσεις | Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Όπου δεν υπάρχει αλήθεια και αγάπη, οι άνθρωποι λέμε λόγια», τόνισε ο π. Συμεών Βολιώτης στον θείο λόγο του από το βήμα του Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης της οδού Αιόλου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τέλεσε σήμερα το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

«Όπου υπάρχει αλήθεια, ουσία και ζωή, τότε "μιλάει" ακόμη και η σιωπή, ακόμη και ένα βλέμμα», πρόσθεσε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με αναφορά στον αρχιτελώνη Ζακχαίο, που «πλούτισε όχι με τον κόπο και τον ιδρώτα του ούτε με την επιχειρηματική του ικανότητα, αλλά εκμεταλλευόμενος τους άλλους ανθρώπους μέσα από την αδικία και την πλεονεξία».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως κήρυξε ο αρχιμανδρίτης, «έρχεται ο Χριστός και μας φέρνει αυτόν τον άνθρωπο ως παράδειγμα, όπως και πολλές άλλες φορές, μας φέρνει τέτοια παραδείγματα, πόρνες, αμαρτωλούς, τελώνες. Τους αγκαλιάζει ο Χριστός και τους φέρνει μπροστά μας, ενώ συγχρόνως βλέπουμε να απορρίπτει τους υποκριτές, όλους αυτούς οι οποίοι δεν έχουν επιθυμία να δουν το πρόσωπο Του».

Με αφορμή την επιθυμία του Ζακχαίου να δει τον Κύριο, ο π. Συμεών υπογράμμισε πως η επιθυμία αυτή έδειχνε ότι ο Ζακχαίος βαρέθηκε την πλεονεξία, ενώ αυτό ακριβώς που χρειαζόταν ήταν το βλέμμα του Ιησού.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε ότι όποιος αγαπά τον Θεό, πάνω από όλα αγαπά τον άνθρωπο και το φανερώνει αυτό όχι με λόγια ή ένα απλό συγγνώμη, αλλά όταν ενεργοποιεί το φιλότιμο.

Ο πρωτοσύγκελος, τέλος, έκανε αναφορά στην Αγία Ειρήνη και την τιμία κάρα Της που φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στον ναό.

Με την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχήθηκε οι ευλογίες της Αγίας Ειρήνης να σκεπάζουν τον καθένα από εμάς, αλλά και την πατρίδα μας ολόκληρη, που το έχει τόσο ανάγκη.

Σχετικές ειδήσεις