ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μουσείο το σπίτι της Αγίας Φιλοθέης – Εγκαίνια από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Μουσείο το σπίτι της Αγίας Φιλοθέης – Εγκαίνια από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

«Σταθμό στον πολιτισμό της Αθήνας» χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τη λειτουργία του πατρικού σπιτιού της Αγίας Φιλοθέης ως μουσείου.

Το μουσείο της Αγίας Φιλοθέης εγκαινιάσθηκε σήμερα από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Γαβρόγλου ως εκπροσώπου του πρωθυπουργού.

Στον χαιρετισμό του, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε λόγο για τον Θεμιστοκλή, «ο οποίος όταν γίνονταν οι επιδρομές των Περσών έλεγε ότι την Αθήνα θα τη σώσουν τα ξύλινα τείχη και εννοούσε τα πλοία».

«Ο πολιτισμός φώτισε αυτούς που μας πολεμούν. Ο πολιτισμός που κρύβει πολλή δύναμη, αλλά περιφρονείται», τόνισε.

Ακολούθως, επισήμανε ότι «η Πλάκα είναι ένας χώρος πολιτισμικός, που αρχίζει και αναδεικνύεται και πάλι. Επομένως, τα εγκαίνια αυτού του χώρου είναι ένα κομμάτι αυτού του πολιτισμού και πρέπει να είμαστε χαρούμενοι», ανέφερε και πρόσθεσε πως «όσοι περάσουν από εδώ θα μάθουν ότι τον 16ο αι., μέσα στη σκλαβιά, μια γυναίκα μόνη της κατόρθωσε να κάνει ένα τέτοιο έργο και να είναι το πρότυπο, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός είναι διαφορετικός από τον Ελληνορθόδοξο».

Επιπλέον, μίλησε για τη δύναμη της συνεργασίας, καθότι «όταν συνεργαζόμαστε, με δυσκολίες πολλές φορές, Εκκλησία και Πολιτεία δημιουργούμε θαύματα. Και αυτά τα ερείπια εδώ, αυτός ο χώρος που αναγεννιέται, θα είναι ένα σχολείο μιας καινούργιας μορφής, στην τέχνη και στην καθημερινή ζωή». Εστίασε, επιπλέον, στην ανάγκη συνεργασίας και υπογράμμισε πως «είναι ανάγκη να συνεργαζόμαστε και να ζητάμε σημεία που θα συμπληρώνει ο ένας τον άλλο. Η Εκκλησία να δίνει πλούσια τα στοιχεία που έχει από την παράδοση και τη δική της ιδιοκτησία και η Πολιτεία να αίρει τις δυσκολίες και να βοηθάει με τον δικό της τρόπο, ώστε να δημιουργούνται τέτοιες εστίες. Εδώ θα είναι ένας πνεύμονας για όλους».

Τη γενική ευθύνη της λειτουργίας του μουσείου θα έχει η φιλανθρωπική εταιρεία της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή». Στην ομιλία του, ο γενικός διευθυντής της Κωνσταντίνος Δήμτσας, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι η «Αποστολή» «επί τη ευκαιρία του σημερινού ιστορικού γεγονότος, ανακηρύσσει την Αγία Οσιομάρτυρα Φιλοθέη, την Αθηναία, Προστάτιδά της και αποφασίζει να τιμά πανηγυρικά τη μνήμη της εμπνεόμενη από το παράδειγμα της πίστης, της φιλανθρωπίας, της εθνικής και κοινωνικής δράσης και αλληλεγγύης, που η μεγάλη Αυτή Μάρτυς και Αγία των Αθηνών επέδειξε σε χρόνους ξενικής κατοχής και φοβερής δοκιμασίας για το Γένος».

Για τη σπουδαιότητα του έργου, αλλά και για τις προσπάθειες που κατέβαλε τόσο εκείνος όσο και η ομάδα του μίλησε ο επικεφαλής της ομάδας, αρχιτέκτων καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Γιάννης Κίζης, που ανέλαβε την αποκατάστασή του.

Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ «το παρών» έδωσαν κληρικοί, εκπρόσωποι της Συνόδου, της Αρχιεπισκοπής, ο διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας, αλλά και εκπρόσωποι των κομμάτων, υπουργείων, της Περιφέρειας Αττικής, Δήμων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και βουλευτές .

Το νέο μουσείο στην Πλάκα είναι αρχοντικό της Τουρκοκρατίας που ανήκε στην αθηναϊκή οικογένεια των Μπενιζέλων, από την οποία καταγόταν και η Αγία Φιλοθέη (Συρίγα Μπενιζέλου, περ. 1520-1598). Στο κατώι υπάρχει στοά με κομψούς κυλινδρικούς κιονίσκους που στηρίζουν απλές καμάρες, ενώ μια πέτρινη κλίμακα οδηγεί από την αυλή στο ανώι. Ένα από τα ελάχιστα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της περιόδου της Τουρκοκρατίας και το παλαιότερο σπίτι της Αθήνας.

Σχετικές ειδήσεις