ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο Newsbomb.gr: Φυλακίσεις και ξυλοδαρμοί ιερέων στην Αφρική

Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο Newsbomb.gr: Φυλακίσεις και ξυλοδαρμοί ιερέων στην Αφρική

Φυλακίσεις, ξυλοδαρμούς και διώξεις υφίστανται οι ορθόδοξοι ιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Νότιο Σουδάν και στα σύνορα του Καμερούν με τη Νιγηρία, όπως αναφέρει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Newsbomb.gr, ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β'.

Συνέντευξη στην Κάτια Τσιμπλάκη

Ο προκαθήμενος του δεύτερου κατά την εκκλησιαστική τάξη πατριαρχείου, μιλά για τους κληρικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός στις εμπόλεμες περιοχές της Αφρικής. Αποκαλύπτει ότι παρακολουθεί στενά τις συνθήκες διαβίωσής τους και ότι τους παρέχει κάθε βοήθεια μέσω των Ελληνικών πρεσβειών και των ξένων οργανισμών.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μιλά για τα σχολειά και τις εκκλησίες που χτίζει στη ζούγκλα και στις Αφρικανικές αβάνες αλλά και για το θεσμό των διακονισσών που επανέφερε δίνοντας ήδη την ευχή στις πρώτες επτά αφρικανές που τον βοηθούν στο βάπτισμα και στην κατήχηση. Ο κ. Θεόδωρος αποκαλύπτει ότι τραγουδά ριζίτικα τραγούδια στα βάθη της Αφρικής και ότι χορεύει ασταμάτητα με το ποίμνιό του.

katia patriarxis copy copy

Για την Πανορθόδοξη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Καλοκαίρι στην Κρήτη, λέει ότι ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου να διαλυθούν οι όποιες παρανοήσεις στις σχέσεις μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Δίνει όμως και το δικό του στίγμα για το πώς πρέπει να διαμορφωθούν οι σχέσεις των Εκκλησιών: «οι ανάγκες του κόσμου θα μας κάνουν να αγκαλιάσει η μία εκκλησία την άλλη».Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, μιλά στο Newsbomb.gr και για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναλυτικότερα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στη συνέντευξή του στο Newsbomb.gr αποκαλύπτει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή που διακονούσε ως μητροπολίτης Καμερούν. «…βλέπω τα ισλαμιστικά εξτρεμιστικά χτυπήματα, είναι οι πόλεις και τα χωριά που έμεινα, έζησα, έφτιαξα σχολεία, περπάτησα ώρες ολόκληρες με τα πόδια και τώρα βλέπω ότι είναι κέντρα αυτών των ανθρώπων... Δεν πίστευα ποτέ ότι αυτές οι φυλές θα έφταναν στο σημείο που βλέπουμε τώρα».

Για τους ιερείς που βρίσκονται στις εμπόλεμες περιοχές, λέει ότι φυλακίζονται, πέφτουν θύμα ξυλοδαρμού, ότι έχει απειληθεί πολλές φορές η ζωή τους. «Η ζωή τους, είναι πλασμένη με δυσκολίες και ξέρουν μόνοι τους να βγαίνουν από τα αδιέξοδα».

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας για τον ISIS

Φοβάται ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τρομοκρατικό χτύπημα από τον ISIS; «Το Ελληνικό πατριαρχείο δεν θα χτυπηθεί ποτέ», λέει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και εξηγεί τους λόγους που συνηγορούν σε αυτό. Επίσης, μιλά για τις περιοδείες που ετοιμάζει στη Δυτική Αφρική και στο ταξίδι που θα κάνει μέχρι το Πράσινο Ακρωτήριο.

Θα ξεπεράσει η Ελλάδα την οικονομική κρίση; Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, εξέφρασε την πεποίηθηση ότι υπάρχει φως στο τούνελ. Μιλά όμως και για την επισκεψή του στη Ρωσία και τη συνάντηση που είχε με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Δείτε το video:

Το Newsbomb.gr ρώτησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, εάν ανέλαβε πρωτοβουλία, όπως είπε πει, για να γεφυρώσει τις σχέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας ( το οποίο δεν παρέστη στην Πανορθόδοξη) με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Λέει ότι το κλίμα είναι θετικό και εκφράζει την πεποίθηση ότι σύντομα θα διοργανωθεί και άλλη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίας. Δείτε το Video:

Τραγουδώ ριζίτικα στην Αφρική

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, επανεργοποίησε πρόσφατα το θεσμό των διακονισσών δηλαδή των γυναικών που χειροτονούνται. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, όπως αποκάλυψε στο Newsbomb.gr ήδη διάβασε την ευχή στις πρώτες επτά γυναίκες οι οποίες τον βοηθούν στο έργο της βαπτίσεως, της κατηχήσεως και της ιεραποστολής.

«Έτσι», όπως εξηγεί, «εξυψώνει στα μάτια των Αφρικανών τη γυναίκα της Αφρικής που στα σπλάχνα της κρύβεται το μέλλον της ηπείρου που λέγεται Αφρική.

«Σας λείπει η πατρίδα σας η Κρήτη»; Ρώτησε το Νewsbomb.gr τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Στο video δείτε τι απάντησε:

Πως χτίζονται οι εκκλησίες στην Αφρική

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, λέει ότι λειτουργούν όλες οι εκκλησίες, στην Αφρική. «Οι περισσότερες είναι καλύβες». Πώς χτίζονται; Με κορμούς δέντρων και καλάμια. Το ίδιο γίνεται και με τα σχολεία.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας, μιλά στο Newsbomb.gr για τους γηγενείς που είναι Χριστιανοί, τονίζοντας όμως ότι οι παραδοσιακές τους θρησκείες τους συνοδεύουν και στη νέα τους ζωή. «Είναι ένα κομμάτια από την κουλτούρα και τη ζωή τους. Τα ήθη και τα έθιμά τους είναι πλασμένα με τις τοπικές θρησκείες, είτε είναι χριστιανοί είναι μουσουλμάνοι και δεν γίνεται να απαγκιστρωθούν από αυτά».

Σχετικές ειδήσεις