ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Να διατηρήσουμε την Ευρώπη Χριστιανική

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Να διατηρήσουμε την Ευρώπη Χριστιανική

Την ανάγκη να διατηρήσει η Ευρώπη το Χριστιανικό της χαρακτήρα τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τον αγιασμό του Κεντρικού Κτηρίου Μηχανοργάνωσης της Εθνικής Τράπεζας στο Γέρακα.

Τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, όλα τα διοικητικά στελέχη και περίπου 1000 εργαζόμενοι.

Ειδικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος στο χαιρετισμό του ευχήθηκε «να παλέψουμε όλοι, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος η Ευρώπη να κοπεί από τον Χριστιανισμό».

«Παρασυρόμαστε εύκολα και σκεφτόμαστε τον χρόνο που πέρασε, η αλήθεια είναι ότι κρύβει νοσταλγία, αλλά μόνο ως ανάμνηση, δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι. Μετά βλέπουμε στο μέλλον. Κάνουμε σχέδια, υπολογισμούς, όνειρα, αλλά και πάλι δεν ξέρουμε πού και πώς θα είμαστε και αν θα μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε. Μένει, όμως, το παρόν», είπε ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας.

«Καλούμαστε να εργαστούμε υπεράνθρωπα και απροκάλυπτα χωρίς ιδεοληψίες, με ένα στόχο, με ενότητα, συνεργασία και προσπάθεια. Ας θυμηθούμε τον Μακρυγιάννη, που στη δική του εποχή έλεγε καλοί είναι οι ξένοι, αλλά καλύτεροι είμαστε εμείς»... είπε ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Επισκόπου Ανδρούσσης Ιωσήφ, που το 1822 ως υπουργός των Εκκλησιαστικών προκειμένου να στηρίξει το έθνος ζήτησε από όλους τους ιερούς ναούς και τις ιερές μονές να στείλουν όλα τα χρυσαφικά και τα ασημικά, ώστε να μη χρειαστεί να δανειστεί η Ελλάδα από το εξωτερικό.

Τέλος, τόνισε ότι χρειάζεται να παραδειγματιζόμαστε από αυτές τις γενιές και να προχωρήσουμε όλοι ενωμένοι με δύναμη, ο καθένας για τον εαυτό του και τον συνάνθρωπό του και όλοι μαζί για την πατρίδα.

Αμέσως μετά την τέλεση του αγιασμού, ο αρχιεπίσκοπος προσέφερε ως δώρο στη Διοίκηση της Τράπεζας αναμνηστική πλακέτα με τον Απόστολο Παύλο στην Πνύκα, με σημείο αναφοράς ότι «Ο Απόστολος Παύλος έφερε τον Χριστιανισμό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη».

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πατ. Συμεών Βολιώτης.