ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Έριξε το γάντι» ξανά ο Ιερώνυμος στο Φίλη

«Έριξε το γάντι» ξανά ο Ιερώνυμος στο Φίλη

«...Εγώ τον αγαπώ τον κ. Φίλη αλλά δεν θα πω τίποτα για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Τον παραπέμπω και τον ίδιο και εσάς στη συνάντηση αυτή και δεν ήταν λίγοι παρόντες, ήταν ο Πρωθυπουργός, ο κ. Καμμένος η κ. Γεροβασίλη, οι τρεις μητροπολίτες ο αρχιγραμματέας ο νομικός σύμβουλος και εγώ. Άρα και οι δώδεκα να κάνουμε λάθος, ψάξτε και εσείς».Με τη δήλωση αυτή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, εξερχόμενος από την Ιεραρχία έριξε το γάντι στον τέως υπουργό Παιδείας Νίκο Φίληαπορρίπτοντας για άλλη μια φορά τους ισχυρισμούς του ότι τα πρακτικά της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου τον Οκτώβριο του 2015ήταν «δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως».

Της Κάτιας Τσιμπλάκη

Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης της Ιεραρχίας οι μητροπολίτες που ήταν παρόντες υπερψήφισαν τη συνέχιση του διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας με 57 ψήφους. Κατά τη μυστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε από τους 62 παρόντες ιεράρχες 1 ψήφισε λευκό, 2 άκυρο και 2 όχι. Επίσης, η Ιεραρχία παρέμεινε αμετακίνητη στις τρεις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει εξ αρχής για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών. Δηλαδή την υποχρεωτικότητα, τη διατήρηση των ωρών διδασκαλίας και τον Ορθόδοξο προσανατολισμό του μαθήματος.

Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει ο διάλογος με το υπουργείο Παιδείας. Τα αποτελέσματα του διαλόγου και τα νέα κείμενα που θα συμπεριληφθούν στα βιβλία των Θρησκευτικών θα τεθούν προς συζήτηση και έγκριση στη Ιεραρχία.
Τα νέα δεδομένα στο διάλογο για τα Θρησκευτικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Διοικητικού Οργάνου της Εκκλησίας τέθηκαν και άλλες δύο σημαντικοί παράμετροι. Το μάθημα να συνεχίσει να λέγεται «Θρησκευτικά» και να διδάσκεται από Θεολόγους καθηγητές.
Επίσης, οι ιεράρχες συμφώνησαν ότι η αλλαγή του μαθήματος είναι απαραίτητη, «χωρίς αυτό να σημαίνει υποτίμηση της αξίας του, αποδόμηση της πίστης, πρόκληση σύγχυσης και την ταύτισή του με κύρια χαρακτηριστικά φανατισμό, εμπάθεια, συντηρητισμό, σκοταδισμό ή ανόητο και μειονεκτικό φιλελευθερισμό». Συμφώνησαν και για ένα άλλο σημαντικό σημείο, ότι η εποχή των αμιγώς θρησκευτικών κοινωνιών και εθνών παρέρχεται.

Το στίγμα του Αρχιεπισκόπου

Tο στίγμα του για το μάθημα των Θρησκευτικών έδωσε για άλλη μια φορά ο Αρχιεπίσκοπος εξερχόμενος από το Συνοδικό Μέγαρο: «Καταλήξαμε στα εξής: ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με την πολιτεία στα βασικά σημεία τα οποία δεν είναι καινούργια... Ο διάλογος ξεκίνησε με αρχή και κομβικό σημείο το διάλογο που έγινε στο Μαξίμου στις 5 Οκτωβρίου. Την κατεύθυνση έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, να σχηματιστούν οι επιτροπές αυτές που θα κάνουν τη συζήτηση. Συνεχίσαμε τη συζήτηση πάνω σε αυτό, συμφωνήσαμε να συγκροτηθούν οι επιτροπές, να αρχίσει ο διάλογος και πιστεύομε ότι θα πάει καλά θα τον παρακολουθούμε».

Κληθείς ο Αρχιεπίσκοπος να σχολιάσει εάν τέθηκε θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του είπε: «Δεν τέθηκε αυτό στο μυαλό μου. Αν καταλάβω ότι κάποια στιγμή δεν με αγαπούν οι αδελφοί μου θα φύγω εκεί που αγαπώ πολύ στο ησυχαστήριο μου... Τους ευχαριστώ γιατί όταν από τους 62 οι 57 κάθισαν στο πλευρό μου, με συγκινεί και μου δίνει περισσότερη δύναμη».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των εκκλησιαστικών συντακτών από την επιτροπή τύπου που αποτελείται από τους μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιο, Σύρου Δωρόθεο και Πατρών Χρυσόστομο, το Newsbomb.gr ρώτησε γιατί ετέθη προς ψηφοφορία η συνέχιση του διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας. Ο μητροπολίτης Δημητριάδος απάντησε ότι υπήρξε έντονος προβληματισμός, εκφράστηκαν κάποιες προτάσεις δυσπιστίας και πρόσθεσε ότι η Ιεραρχία εμπιστεύεται απόλυτα τους μητροπολίτες που διεξάγουν το διάλογο.

Θεσσαλονίκης και Πειραιώς λάβροι εναντίον Φίλη
Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του Ανώτατου Διοικητικού Οργάνου της Εκκλησίας, ερωτηθείς για το Νίκο Φίλη είπε: «Είναι κατά βάθος αγαθός και θα μετανοήσει».
Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ δήλωσε με νόημα ότι για το τί συζητήθηκε κατά την επίμαχη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να το πει ο Αρχιεπίσκοπος και όσοι ήταν παρόντες. «Το θέμα είναι απλό. Υπάρχουν πρακτικά. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ένας άνθρωπος υψίστου ήθους και αληθείας», πρόσθεσε.

Η εισήγηση του μητροπολίτη Ύδρας
Την εισήγηση για το μάθημα των Θρησκευτικών παρουσίασε την Ιεραρχία ο μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Σεραφείμ. Όπως είπε προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Εκκλησίας «απαιτείται διαρκώς να προσπαθούμε να κτίζουμε γέφυρες και να αναπτύσσουμε ένα τίμιο και ειλικρινή διάλογο τόσον με την εκπαιδευτική κοινότητα των θεολόγων όσον και με την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας».

Ο ιεράρχης ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής της Εκκλησίας που διεξάγει με την αντίστοιχη Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας το διάλογο για τα Θρησκευτικά εστίασε στα εξής σημεία:

-Η Εκκλησία να αποφύγει οποιαδήποτε εμπλοκή σε ιδεολογικές έριδες είτε μεταξύ θεολόγων είτε μεταξύ πολιτικών ομάδων είτε μεταξύ ομάδων πολιτών.

- Να επιμείνει στη διατήρηση του υφισταμένου νομικού και θεσμικού πλαισίου του Μαθήματος των Θρησκευτικών.

- Το Μάθημα των Θρησκευτικών να φανερώνει ξεκάθαρα την αξία και την επικαιρότητά του, να εκφράζει πειστικά την αλήθεια με τόλμη, ελευθερία και ομορφιά, να μην κουράζει ούτε να είναι ανιαρό, αλλά να είναι αξιόπιστο και ενδιαφέρον, να καταδεικνύει την τεράστια συμβολή της ορθόδοξης πίστης στο Πνεύμα, στην Τέχνη, στον Πολιτισμό.


- Η Ιεραρχία διαλέγεται, διότι συναποφασίζει με την Πολιτεία για θέματα που αφορούν σ’ αυτήν, ως τούτο απορρέει από το Σύνταγμα, τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και τους Νόμους του Κράτους.

- Από το μάθημα να γίνεται παρουσίαση μιας ορθόδοξης κοσμολογίας και ανθρωπολογίας.

Σχετικές ειδήσεις