ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ιστορικές στιγμές στην τελετή παράδοσης του Πανάγιου Τάφου (photos)

Ιστορικές στιγμές στην τελετή παράδοσης του Πανάγιου Τάφου (photos)

Ιστορικές στιγμές έζησαν σήμερα το πρωί όσοι παραβρέθηκαν στην τελετή παράδοσης, του Πανάγιου Τάφου από την επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Αποστολή Ιεροσόλυμα Μαρία Γιαχνάκη

Η τελετή ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εκπροσώπων των θρησκευτικών κοινοτήτων της Ιερουσαλήμ, εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, Μητροπολιτών ιεραρχών αλλά και πλήθος κόσμου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ Θεόφιλος τόνισε την σημασία του έργου αυτού, συνεχάρη την ομάδα του Πανεπιστημίου για την άρτια δουλειά της και στάθηκε στην σημασία που έχει αυτό το έργο για την βιωσιμότητα του Πανάγιου Τάφου και των πιστών που τον επισκέπτονται.

Ο οικουμενικός Πατριάρχης κ Βαρθολομαίος συγκινημένος από το αποτέλεσμα της αναστήλωσης και των ευρημάτων έκανε ιδιαίτερη μνεία στις αγιογραφίες των Μυροφόρων που βρέθηκαν κάτω από τα μαυρισμένα στρώματα των τοιχωμάτων αλλά και σε όλα τα στοιχεία που συνέθεταν την επιστημονική αυτή επιτυχία των Ελλήνων. «Μένουμε έκθαμβοι από το έργο , είπε χαρακτηριστικά και γινόμαστε μια ψυχή αφού είδαμε αυτό το έργο να ολοκληρώνεται».

Συνεχάρη επίσης τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων για την ιδέα της αναστήλωσης. Στην ομιλία του αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στον Έλληνα Πρωθυπουργό στον οποίο ευχήθηκε χρόνια πολλά για την πρόσφατη ημέρα της γιορτής του, τονίζοντάς του ότι ως πρωθυπουργός μιας ορθόδοξης χώρας πρέπει να ηγείται με ανάλογα συναισθήματα.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες των Ιεραρχών στον Πανάγιο Τάφο, η συνέχεια της τελετής έλαβε χώρα στην αίθουσα του Θρόνου στο Πατριαρχείο όπου εκεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε στους παραβρισκόμενους και συνεχάρη την επιστημονική ομάδα για το αποτέλεσμα τονίζοντας ότι έχει διπλό ενδιαφέρον για το έργο και ως πρωθυπουργός και ως μηχανικός. Μίλησε για ένα ιστορικό έργο και μια πρωτοποριακή μελέτη που είχε λαμπρό αποτέλεσμα αφού το όραμα και η βούληση συνετάχθη με την ορθόδοξη Πίστη και τελειώνοντας το λόγο του δήλωσε περήφανος.

Η επικεφαλής της ομάδας καθηγήτρια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Τόνια Μοροπούλου ευχαριστώντας τους συνεργάτες της αναφέρθηκε στους χορηγούς του έργου που χωρίς την οικονομική τους στήριξη θα ήταν δύσκολη η πορεία του. Στο τέλος βραβεύθηκαν οι επιστήμονες και οι χορηγοί από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Ο Πανάγιος Τάφος πια είναι στην διάθεση των επισκεπτών και των πιστών οι οποίοι θα βλέπουν τώρα τις αγιογραφίες που βρέθηκαν στον Τάφο και στο παρεκκλήσι του Αγγέλου, τις οποίες δείξαμε αποκλειστικά στο newsbomb.gr πριν ακόμη ανοίξει ο Τάφος και γίνει η παράδοση.

Τα δεδομένα όμως αλλάζουν αφού σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη στο Ιερό κουβούκλιο θα γίνεται υπό συνθήκες που θα το προστατεύουν από την ζέστη τα αγγίγματα και τα διάφορα επιβαρυντικά φορτία για να μην έλθει και πάλι το ταφικό μνημείο στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν το έργο γεγονός που σίγουρα θα δυσκολέψει την συναισθηματική κατάσταση των πιστών που είχαν συνηθίσει να αγγίζουν τον Τάφο και το κουβούκλιο καθώς άναβαν κεριά περιμετρικά του κουβουκλίου.

Από σήμερα όμως οι αγιογραφίες των μυροφόρων, της Θεοτόκου, των αρχαγγέλωντης καθόδου του Ιησού στον Άδη και τόσων άλλων ευρημάτων θα δημιουργούν νέα συναισθήματα για όσους προσέρχονται στις πλάκες που φιλοξένησαν το σώμα του Χριστού και έλαμψαν από το φως της Ανάστασής του.

Σχετικές ειδήσεις