ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στην Αθήνα το σκήνωμα της Αγίας Ελένης – Συγκίνηση από τους πιστούς (pics&vid)

Στην Αθήνα το σκήνωμα της Αγίας Ελένης – Συγκίνηση από τους πιστούς (pics&vid)

Χιλιάδες πιστοί προσέρχονται το απόγευμα της Κυριακής στο ναό της Αγίας Βαρβάρας, στον ομώνυμο δήμο, όπου μεταφέρθηκε το σκήνωμα της Αγίας Ελένης από τη Βενετία.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Δεξιά και αριστερά της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου έχουν συγκεντρωθεί πιστοί κρατώντας λουλούδια και κεριά. Νέοι με δάκρυα στα μάτια προσεύχονται. Άλλοι πάλι γονατίζουν μόλις περνά η λάρνακα με το σκήνωμα της Αγίας.

Μπροστά από το ναό της Αγίας Βαρβάρας έχουν τοποθετηθεί όλες οι σημαίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και εκείνη της Αποστολικής Διακονίας.

Στο ναό βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Το ιερό λείψανο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος και ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

Μαζί με το Ιερό Λείψανο μεταφέρθηκε Σταυρός με Τίμιο Ξύλο από τους λεγόμενους «θησαυρούς» της Βενετίας. Το σκήνωμα της Αγίας Ελένης επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 1700 χρόνια. Μέχρι την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους φυλασσόταν στο ναό των Αγίων Αποστόλων. Έκτοτε βρίσκεται σε ναό στο νησί της Αγίας Ελένης.

Το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης είναι τοποθετημένο σε δύο ασημένιες λειψανοθήκες που βρίσκονται μέσα σε λάρνακα.

Η «Αποστολική Διακονία», ο Οργανισμός που ασχολείται με τη διοργάνωση του ιεραποστολικού και μορφωτικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε δύο ολόκληρα χρόνια τις επαφές με τη ρωμαιοκαθολική, προκειμένου να μεταφέρει το Ιερό Σκήνωμα της Αγίας Ελένης στην Ελλάδα. Η αφορμή δόθηκε με τη συμπλήρωση 80 ετών από την ίδρυση της Αποστολικής Διακονίας.

Και το σύνθημα της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την μεταφορά του ιερού σκηνώματος είναι: «Αναδεικνύουμε την πνευματική ταυτότητα της Ευρώπης».

Για να μεταφέρουν το σκήνωμα ταξίδεψε από την Ελλάδα στη Βενετία, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Βύρωνος Καισαριανής και Υμηττού Δανιήλ, ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας και αντιδήμαρχοι του Αιγάλεω. Μαζί τους είναι και τρεις ζιπκοφόροι του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» και τρεις βρακοφόροι από την Ένωση Κρητών Αγίας Βαρβάρας «Η Μεγαλόνησος».

Την ελληνική αποστολή υποδέχθηκε στη Βενετία ο Μητροπολίτης Ιταλίας Γεννάδιος, ο ρωμαιοκαθολικός πατριάρχης της Βενετίας και ο δήμαρχος της πόλης.

Σχετικές ειδήσεις