ΕΡΓΑΣΙΑ

Υπ. Εργασίας: Αντικίνητρα για τις απολύσεις ηλικιωμένων εργαζομένων

Υπ. Εργασίας: Αντικίνητρα για τις απολύσεις ηλικιωμένων εργαζομένων

Την επαναφορά του δικαιώματος αυτασφάλισης των απολυμένων προωθεί το υπουργείο Εργασίας ώστε να δοθούν κίνητρα για την παραμονή τους στην εργασία και να περιοριστούν οι πρόωρες συντάξεις.

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 55 - 64 ΕΤΩΝ

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Το μέτρο περιλαμβάνεται στις εναλλακτικές ρυθμίσεις για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων, θέμα που είναι ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται διαφορετικές παρεμβάσεις ανά ταμείο και δεν θα υπάρξει ενιαίο πλέγμα ρυθμίσεων, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περιορίσει δραστικά τις "εθελούσιες" αποχωρήσεις εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ-Τράπεζες).

Στο ίδιο πλαίσιο της αναζήτησης μέτρων αποτροπής πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στον ιδιωτικό τομέα αναζητούνται κίνητρα για να πειστούν ηλικιωμένοι άνεργοι να συνεχίσουν την αναζήτηση εργασίας και να μην στραφούν στη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημ. Στρατούλης σε πρόσφατη συνάντησή του με εργαζόμενους στον τουρισμό υποστήριξε πως το υπουργείο θα προωθήσει ρύθμιση για τους απολυμένους από 55 έως 64 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι σχετική ρύθμιση που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2010 παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2012, ενώ με την επαναφορά της υπολογίζεται ότι θα καλύπτονται περίπου 20.000 άτομα το χρόνο. Το μέτρο εκτιμάται πως λειτουργεί και ως αντικίνητρο για την απόλυση ηλικιωμένων εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική ρύθμιση θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο σκούπα που υπουργείου που θα κατατεθεί το Μάιο και θα προβλέπει τα ακόλουθα:

* Ο εργοδότης επιδοτεί κατά 50% την αυτασφάλιση αν προχωρήσει σε απόλυση εργαζόμενου ηλικίας από 55 έως 60 ετών.

* Ο εργοδότης επιδοτεί κατά 80% την αυτασφάλιση του απολυμένου ηλικίας 60 έως 64 ετών.

Σχετικές ειδήσεις