Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: «Κλείδωσε» το ραντεβού των δύο ηγετών
Οι δύο ηγέτες έδωσαν ραντεβού στη Νέα Υόρκη, στο περιθωριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
«Κλείδωσε» τελικά η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το αίτημα για συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε τεθεί εδώ και καιρό ανάμεσα στις δυο πλευρές και τελικά όπως έγινε γνωστό η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη 24 ή 25 Σεπτεμβρίου, ημέρες κατά τις οποίες θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μία γεύση για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο είχε δώσει ο κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου που έδωσε την Κυριακή το μεσημέρι στην ΔΕΘ 2019. «Προτιμώ να συζητώ με τον οποιονδήποτε γιατί μόνο με την συζήτηση υπάρχει λύση», είχε πει ο πρωθυπουργός.
Τελικά η συνάντηση των δύο θα γίνει τις ημερομηνίες τις συγκεκριμένες ενώ αναμένεται μέσω της διπλωματικής οδού να κλειστεί και συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Τι θα συζητήσουν
Το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι εξαιρετικά αρνητικό, με την Αγκυρά να απειλεί συνεχώς Ελλάδα και Κύπρο ακόμα και με πόλεμο.
Οι προκλήσεις στο Αιγαίο, οι τακτικές «πειρατή» στην ανατολική Μεσόγειο που χρησιμοποιεί το καθεστώς Ερντογάν, το μεταναστευτικό ζήτημα και φυσικά το Κυπριακό, είναι τα ζητήματα που βρίσκονται ήδη στην ατζέντα.
Επίσης, είναι βέβαιο πως θα συζητηθούν τα θέματα οικονομίας και ενέργειας, οι περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα (10/09), ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε κοινούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, με τους δύο άνδρες να χαράσουν κοινή γραμμή ενόψει της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Παράλληλα, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία τους για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα, και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Διατύπωσαν, επίσης, την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για συνομιλίες.