ΕΘΝΙΚΑ

Δ. Δόλλης: «Δεν παραιτούμαστε από τις γερμανικές αποζημιώσεις»

Δ. Δόλλης: «Δεν παραιτούμαστε από τις γερμανικές αποζημιώσεις»

Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης.

«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεων, ούτε θα παραιτηθεί» τόνισε ο κ. Δόλλης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κωστή Αϊβαλιώτη.

Ωστόσο, ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι το ζήτημα «παρουσιάζει πολυπλοκότητα και συνιστά αντικείμενο μελέτης σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης», ενώ η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα μπροστά όσον αφορά το ζήτημα του Διστόμου.

Σε κάθε περίπτωση «η Ελλάς διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει όποια πτυχή των γερμανικών αποζημιώσεων, εκτιμώντας το σύνολο των παραμέτρων», επεσήμανε ο κ. Δόλλης, παραδεχόμενος πάντως ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν.

Πάντως, διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα θα τελειώσει με την «τελική δικαίωση του Ελληνικού λαού».

Το ζήτημα των κατοχικών αποζημιώσεων της Γερμανίας και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου που πήρε η ναζιστική Γερμανία από την Ελλάδα ανακινήθηκε στη Βουλή, με αφορμή την ερώτηση του κ. Αϊβαλιώτη, ο οποίος χαρακτήρισε «μυστήριο» τον λόγο για τον οποίο η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αναζητήσει αυτά που δικαιούται.

«Ο ελληνικός λαός αγνοεί εάν έχει υπογραφεί μυστικό σύμφωνο να βοηθήσουμε τους Γερμανούς - και γιατί να τους βοηθήσουμε; Οι Έλληνες ζητάνε να μάθουν γιατί δεν τα ζητάμε», ανέφερε στην ερώτησή του ο βουλευτής.