ΑΝΑΛΥΣΗ NEWSBOMB.GR ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ

ΕΘΝΙΚΑ

Ελλάδα - Λιβύη - Τουρκία: Ποιος θα βοηθήσει ποιον;

Ελλάδα - Λιβύη - Τουρκία: Ποιος θα βοηθήσει ποιον;
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi για την επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας και Λιβύης και την Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Ανάλυση του Newsbomb.gr για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον ρόλο της Λιβύης - Οι καλές προθέσεις, το αγκάθι του τουρκολιβυκού συμφώνου και η παγίδα της Χάγης 

Παρακολουθώ τις φιλότιμες προσπάθειες τόσο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, όσο βεβαίως και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αποκαταστήσουν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Λιβύη για να σπάσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η στάση της Ελλάδας.

Το μέγα ζήτημα είναι ότι η Λιβύη είναι μια χώρα που βρίσκεται στην κυριολεξία επί ξύλου κρεμάμενη και προσπαθεί η ίδια να σώσει τον εαυτό της. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα 14/04/2021 με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακούγοντας προσεκτικά τις δηλώσεις του Μένφι εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος ήρθε εδώ για να λύσει το πρόβλημα της χώρας του κι όχι το πρόβλημα της Ελλάδας με την Τουρκία.

«Θέλω να επισημάνω τη σημασία της διεθνούς στήριξης από τα Ηνωμένα Έθνη, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζουμε η Ελλάδα να συνεχίσει τη στήριξη σε όλα τα διεθνή φόρα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος του χρόνου, προκειμένου να αποχωρήσουν και να απομακρυνθούν όλοι οι μισθοφόροι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μου», είπε ο Μένφι δίνοντας το ίχνος των προθέσεών του.

Αυτή η τελευταία του φράση εξηγεί όλα όσα υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές ότι η Λιβύη εβρισκόμενη σε καθεστώς πανικού παίζει το ρόλο του «μπροστινού» της Τουρκίας και είναι εγκλωβισμένη σε ένα παιχνίδι εις το οποίο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί την Λιβύη για να «πάει» το τουρκολιβυκό σύμφωνο στην Χάγη. Είναι προφανές ότι αν η Ελλάδα κερδίσει, ο Ταγίπ Ερντογάν ποτέ δεν θα αποδεχθεί μια τέτοια απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου. Σε περίπτωση που οποιαδήποτε απόφαση δικαιώσει το κατάπτυστο αυτό σύμφωνο, αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει με τους Τούρκους. Δεν θέλω καν να σκεφτώ την αντίδραση νίκης του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συζητήσεις με την Λιβύη είναι μια μεγάλη παγίδα κι αυτό ελπίζω να το γνωρίζει η ελληνική διπλωματία. Και τούτο διότι η Λιβύη αναγκάζεται ή είναι ενδεχομένως αποφασισμένη να παίξει ακόμα και το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου, μέχρι να καθαρίσει το εσωτερικό της πολιτικό τοπίο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με καυστικό υγρό - Κυψέλη: Ποιος βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών