ΕΘΝΙΚΑ

Διοίκηση Ειδικού Πολέμου: Πρεμιέρα με… Κέρβερο και Αμερικανούς κομάντο – Εντυπωσιακές εικόνες

Διοίκηση Ειδικού Πολέμου: Πρεμιέρα με… Κέρβερο και Αμερικανούς κομάντο – Εντυπωσιακές εικόνες

Τα απαιτητικά σενάρια και η ικανοποίηση για τις δυνατότητες του νέου… Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων – Εντυπωσίασαν και τους Αμερικανούς οι Έλληνες κομάντο.

Πριν από μερικές ημέρες, σε αναλυτικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr είχαμε αναφερθεί λεπτομερώς στο όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου για πλήρη αυτοδυναμία των Ειδικών Δυνάμεων σε προσωπικό και μέσα.

Η σύσταση της αυτόνομης Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, η οποία υπάγεται απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και λειτουργεί ως ενιαίο ξεχωριστό σώμα, έχοντας στη διάθεσή της όλα τα μέσα και το προσωπικό που απαιτείται, αποτελεί ουσιαστικά τον 4ο Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων και σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στον νευραλγικό τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Ο μετασχηματισμός αυτός δημιουργεί έναν οργανισμό που συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των ειδικών δυνάμεων και των τριών Κλάδων υπό ευέλικτο σχήμα διοίκησης, αποτελώντας έτσι την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων σε οποιοδήποτε θέατρο επιχειρήσεων.

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου έκανε ήδη… πρεμιέρα, με μια εντυπωσιακή άσκηση σε συνεργασία με τους πολύπειρους κομάντο των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, από το Σάββατο 8 Μαΐου 2021 διεξάγεται η Διμερής Άσκηση με την επωνυμία «STOLEN CERBERUS», υπό τον σχεδιασμό και έλεγχο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, η οποία περιλαμβάνει άλματα Ελεύθερης Πτώσης και Στατικού Ιμάντα, ρίψεως εφοδίων σε ξηρά και θάλασσα, πτήσεις χαμηλού ύψους, σενάρια Έρευνας – Διάσωσης και αεροδιακομιδών.

Πρόκειται για εξαιρετικά απαιτητικές ασκήσεις, με τα σενάρια να δοκιμάζουν τις δυνάμεις και τις αντοχές των συμμετεχόντων.

Από Ελληνικής πλευράς, στην Άσκηση συμμετέχουν Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ και αεροσκάφη C-130, ενώ από Αμερικανικής η 37th Airlift Squadron της 86th Airlift Wing, από την Αεροπορική Βάση Ramstein της Γερμανίας με αεροσκάφη C-130J καθώς και προσωπικό της 57th Rescue Squadron (RQS) από την Αεροπορική Βάση Aviano της Ιταλίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Η εν λόγω Διμερής Συνεκπαίδευση διεξάγεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] και εντάσσεται στο πλέγμα των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, που έχουν προγραμματιστεί και εκτελούνται με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ.

H ανωτέρω δραστηριότητα συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας κατά τη σχεδίαση και εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων και αναδεικνύει την διαχρονική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ στον τομέα των Ειδικών Δυνάμεων.

Από την πρώτη κιόλας άσκηση φάνηκε ξεκάθαρα πως η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να δικαιώνεται για την επιμονή του να δημιουργήσει ταχύτατα έναν Κλάδο που θα συγκεντρώνει τους επίλεκτους του Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διοίκηση Ειδικού Πολέμου: Αυτονομείται η «αφρόκρεμα» των Ελλήνων κομάντο - Όλο το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ