ΕΘΝΙΚΑ

Ξεπέρασαν τα όρια οι Τούρκοι στο Αιγαίο: 126 παραβιάσεις και 41 υπερπτήσεις σε μία ημέρα

Ξεπέρασαν τα όρια οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Ξεπέρασαν τα όρια οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Intimenews

Σε μία άνευ προηγουμένου προκλητική συμπεριφορά προχώρησαν την Τετάρτη οι Τούρκοι στο Αιγαίο - 16 τουρκικά F-16 και 2 UAV’s προχώρησαν σε 126 παραβιάσεις και δεκάδες υπερπτήσεις.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς το καθεστώς Ερντογάν κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο το τελευταίο 24ωρο. Οι Τούρκοι επιμένουν στην προκλητική τακτική των υπερπτήσεων, την ώρα που το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο βρίσκεται σε σημείο καμπής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από 8 ελληνικά νησιά, ακόμη και πάνω από τη Σάμο και το Καστελόριζο. Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης οι Τούρκοι πραγματοποίησαν δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Άνευ προηγουμένου τουρκική προκλητικότητα

Οι υπερπτήσεις στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου σημειώθηκαν λίγο πριν τις 8 το βράδυ. Ειδικότερα, στις 19.37 σημειώθηκε υπερπτήση στη Ρω στα 25.000 πόδια, στις 19.38 στο Καστελόριζο στο ίδιο ύψος και στις 19.40 στη Ρω στα 24.000 πόδια.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και στις 21:00 το βράδυ οι Τούρκοι συνέχιζαν να πετούν πάνω από νησάκια του Αιγαίου, ακόμα και σε χαμηλό ύψος.

Πιο συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών προχώρησε σε υπερπτήσεις στις 19.58 πάνω από την Καλόλιμνο και τα Ίμια στις 19.58 και 20:05, ενώ στις 20.08 πέταξε πάνω από τους Λειψούς και τους Αρκιούς στα 23.000 πόδια.

Μετά από δέκα λεπτά, στις 20:18, το ίδιος ζεύγος F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, ενώ ένα λεπτό αργότερα ξαναπέρασε πάνω από Λειψούς και Αρκιούς στα 24.000 πόδια. Στις 20.28 οι Τούρκοι συνέχισαν το κρεσέντο προκλητικότητας με νέες υπερπτήσεις πάνω από Ίμια και Κάλυμνο στα 23.000 πόδια. Ακολούθησε μπαράζ υπερπτήσεων στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στις 20:37 πάνω από τη Σύμη και λίγο αργότερα πάνω από τη Ρόδο, την Κω, τη Χάκη, τη Νίσυρο και τη Στρογγύλη, ενώ στη συνέχεια ξαναπέρασε πάνω από τη Σάμο.

Ακολούθησε στις 21.07 υπερπτήση πάνω από το Πρασονήσι και στις 21:14 και 21:15 πάνω από την Κάρπαθο στα 25.000 πόδια.

Παρά το γεγονός ότι τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας δεν άφησαν καμία πρόκληση αναπάντητη, με τους Έλληνες πιλότους να απογειώνονται από όλες τις πολεμικές Μοίρες και να δίνουν δυναμικές απαντήσεις στους Τούρκους, οι Τούρκοι απέφυγαν τις εμπλοκές με τα ελληνικά F-16 και Mirage 2000-5. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως παρά τις δεκάδες υπερπτήσεις και παραβιάσεις, καταγράφηκαν μόλις δύο εμπλοκές.

Οι υπερπτήσεις αυτές σημειώθηκαν μετά το αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η Αθήνα για την κλιμάκωση των προκλήσεων πάνω από το Αιγαίο.

Νωρίτερα, η τουρκική πολεμική αεροπορία προέβη σε κύμα μαζικών υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά! Το πρωί της Τετάρτης, τούρκικα F-16 πέταξαν ακόμη και πάνω από την Σάμο, τους Αρκιούς (τρεις φορές), τους Λειψούς (πέντε υπερπτήσεις), το Αγαθονήσι, τους Φούρνους, τις Οινούσσες και το Φαρμακονήσι.

Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας του ΥΠΕΞ για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος

Mέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα.

Το διάβημα πραγματοποιήθηκε μετά με τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο γενικός ηραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Νύχτα έντασης στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι πετούν πάνω από ελληνικά νησιά-Ετοιμότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις