Το τυπικό ραντεβού Μπάιντεν-Ερντογάν, το μήνυμα για το Αιγαίο και ο παράγοντας Κογκρέσο για τα F16

Τι έδειξε η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Το τυπικό ραντεβού Μπάιντεν-Ερντογάν, το μήνυμα για το Αιγαίο και ο παράγοντας Κογκρέσο για τα F16
Τι έδειξε η συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
AP PHOTO
3'

Σε απόλυτα τυπικούς τόνους σε σχέση με τις προσδοκίες της Τουρκίας εξελίχθηκε η πολυαναμενόμενη εκ μέρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν χθες Τετάρτη (29/06), για την οποία, μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε μια εντυπωσιακή «κωλοτούμπα» αποσύροντας τον λεκτικό, όπως αποδείχθηκε, εκβιασμό του για τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Κι αυτό γιατί ο Ερντογάν δεν πήρε ούτε μια δημόσια νύξη σχετικά με τα F16 το ζήτημα που «καίει» την Τουρκία ειδικά μετά την προώθηση της απόκτησης των F-35 από την Ελλάδα που ακολουθεί τον εξοπλισμό του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας με τα υπερσύγχρονα γαλλικά Rafale.

Αντίθετα αυτό που «πήρε» ο Ερντογάν ήταν μια δημόσια νουθεσία για τη συμπεριφορά του στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου με τον Τζο Μπάιντεν να του ζητά να επικρατήσει ηρεμία, αναφορά που υπήρξε στην επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για όσα συζήτησαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας.

O Τζο Μπάιντεν «χαιρέτισε τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας από την Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που άνοιξε το δρόμο για τους Συμμάχους να τους καλέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στο ίδιο κείμενο απουσιάζουν εκκωφαντικά οι αναφορές στα F-16 – παρά το δημοσίευμα του Bloomberg με τις αναφορές της βοηθού υπουργού Άμυνας - την αναβάθμιση των οποίων σε Viper αλλά και την αγορά νέων επιθυμεί η Άγκυρα ενώ δεν υπήρξε και αναφορά και σε προμήθεια πολεμικού υλικού στην Τουρκία από πλευράς των ΗΠΑ.

Όπως παρατηρούσαν ελληνικές πηγές, σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των τουρκικών F16 είναι γνωστό ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, είναι υπέρ της αναβάθμισης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δήλωση της βοηθού του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουόλαντερ ότι «τα σχέδια αυτά είναι προς επεξεργασία και πρέπει να γίνουν διάφορες διαδικασίες αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της καθώς αυτό θα συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ και της ασφάλειας των αμερικανών».

Αυτό που γνωρίζουν όλοι στις ΗΠΑ είναι ότι για να προχωρήσει οποιαδήποτε τέτοια κίνηση εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, αυτή θα πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο και ακόμα πιο συγκεκριμένα από τον Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Κανείς δεν ξεχνάει τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στην Άγκυρά δηλώσεις του κ. Μενέντεζ στις οποίες είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για το θέμα των F16: «Προσωπικά δεν είμαι υποστηρικτικός ως προς το να τους δώσουμε τα F-16. Έχω πραγματικό πρόβλημα με αυτό. Αυτή δεν είναι η Τουρκία που θέλουμε. Δεν είναι ο τύπος του συμμάχου στο ΝΑΤΟ που συμπεριφέρεται με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορούμε να τους διαθέσουμε κάποια από τα πιο προηγμένα οπλικά μας συστήματα».

Αυτό που πλέον αναμένουν όλοι είναι το τι θα πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και αν θα επιλέξει τη γραμμή του «καλού μαθητή», όπως έδειξε με τη σιωπή του όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και την κωλοτούμπα για Φινλανδία και Σουηδία, ή αν θα επιλέξει να επιστρέψει σε προκλητικές ρητορικές γνωρίζοντας ότι θα τον ακούν και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή