ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Ξεκίνησε η κατασκευή και της δεύτερης ελληνικής Belh@rra -Εικόνες από το ναυπηγείο

Πολεμικό Ναυτικό: Ξεκίνησε η κατασκευή και της δεύτερης ελληνικής Belh@rra -Εικόνες από το ναυπηγείο
Στα τέλη του 2024 το πρώτο πλοίο στην Ελλάδα

Ενθουσιασμός στο Πολεμικό Ναυτικό για τις ταχύτατες διαδικασίες που ακολουθούν οι Γάλλοι.

Πριν έναν χρόνο, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η «ναυμαχία» για τις νέες φρεγάτες που σκόπευε να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό, σίγουρα ούτε ο πιο αισιόδοξος στο ΓΕΝ θα πίστευε πως 10 μήνες μετά η πρώτη ελληνική Belh@rra θα είχε αποκτήσει μορφή και θα έμπαινε στα σκαριά η δεύτερη.

Τίποτα δεν ήταν εύκολο αυτούς τους μήνες. Από την ανακοίνωση στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, ότι η Ελλάδα αποφάσισε τελικά την απόκτηση των κορυφαίων φρεγατών παγκοσμίως, συνέβησαν «πράγματα και θάματα» και μια υπερπροσπάθεια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το ΓΕΕΘΑ, τη ΓΔΑΕΕ και την κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group, για να μπορούμε να μιλάμε σήμερα για τις δύο πρώτες φρεγάτες Belh@rra ΗΝ.

Η ταχύτατη διαδικασία που ακολουθήθηκε εξέπληξε τους πάντες. Οι Γάλλοι δε, ενθουσιασμένοι από την ταχύτητα που συζητήθηκε, συμφωνήθηκε, και ετοιμάστηκε η σύμβαση, είχαν ήδη ριχτεί στη μάχη για το επόμενο πρόγραμμα που ήθελαν να κερδίσουν, αυτό της απόκτησης κορβετών για τον Ελληνικό Στόλο.

Οι εικόνες που έρχονται πλέον από τα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία, προκαλούν ενθουσιασμό στο Πολεμικό μας Ναυτικό. Με απόλυτη συνέπεια, αφοσίωση και πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, η Naval Group γνωστοποίησε πως ξεκίνησε η κατασκευή και της δεύτερης ελληνικής φρεγάτας Belh@rra, με την ελληνική αντιπροσωπεία να κόβει μαζί με τους Γάλλους το πρώτο έλασμα χάλυβα.

H τελετή πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Διευθυντή Προγράμματος για τις Φρεγάτες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της Naval Group, Gilles Langlois, όπως και του Αρχιπλοιάρχου κ. Θεοχάρη Χατζόπουλου (ΠΝ), Διοικητή του Κλιμακίου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Lorient.

Ο Gilles Langlois δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο Lorient για να γιορτάσουμε αυτό το πρώτο μεγάλο βιομηχανικό ορόσημο στην παραγωγή της δεύτερης φρεγάτας για το Ελληνικό Ναυτικό. Είμαστε περήφανοι που επιτύχαμε αυτό το ορόσημο περισσότερο από τρεις μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, και δεσμευόμαστε πλήρως να παραδώσουμε τις καλύτερες φρεγάτες στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».

Ο Αρχιπλοίαρχος κ. Θεοχάρης Χατζόπουλος (ΠΝ) δήλωσε: «Η τελετή κοπής του πρώτου ελάσματος είναι ένα σημαντικό βήμα στο πρόγραμμα FDI HN. Οι φρεγάτες FDI θα συμβάλουν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του Ελληνικού Στόλου και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας των επόμενων δεκαετιών. Η συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού και της ελληνικής βιομηχανίας στο πλαίσιο του προγράμματος FDI αρχίζει να υλοποιείται και υπάρχουν ελπιδοφόρα σημάδια ομαλής και παραγωγικής συνεργασίας».

Όπως έχουμε επισημάνει, οι FDI HN θα ενισχύσουν πολύ πιο σύντομα τις δυνατότητες του Στόλου επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να παραδοθούν ακόμη και στα τέλη του 2024.

Θυμίζουμε πως το να πάρει η Ελλάδα το δεύτερο, το τρίτο και το πέμπτο πλοίο που θα βγει από την γραμμή παραγωγής των ναυπηγείων της Naval Group δεν ήταν απλή υπόθεση, με την Αθήνα ωστόσο να διαμηνύει στη γαλλική πλευρά πως θέλει άμεσα τις φρεγάτες στην Ελλάδα, έστω κι αν δεν είναι ελληνικής διαμόρφωσης και έχουν ορισμένες διαφορές. Η Γαλλία, αν και εξέφρασε λογική δυσφορία, τελικά δέχτηκε να δώσει τρία από τα πρώτα πέντε πλοία της στην Ελλάδα.

Επισημαίνουμε επίσης πως η ελληνική φρεγάτα Belh@rra έχει πιο ισχυρό οπλισμό από τη γαλλική, διαθέτοντας αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30 σε 32 κελιά, ενώ οι γαλλικές σε 16 κελιά. Επίσης, η ελληνική διαμόρφωση διαθέτει σύστημα εγγύς προστασίας RAM των 21 πυραύλων που δεν διαθέτουν οι γαλλικές, αλλά και αντιαεροπορικά αντίμετρα Chaffs και Flares, ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90, ενώ είναι σε θέση να μεταφέρει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV).