Σταθακόπουλος για τουρκική προκλητικότητα: Διαρκής αμφισβήτηση των πάντων από την Άγκυρα

Πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και αναμονή όσον αφορά τη τουρκική προκλητικότητα, ανέφερε ο Καθηγητής στο Πάντειο και Τουρκολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος 

Σταθακόπουλος για τουρκική προκλητικότητα: Διαρκής αμφισβήτηση των πάντων από την Άγκυρα
2'

Βγαίνει στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου το τελευταίας γενιάς γεωτρητικό σκάφος “Αμπτουλχαμίντ Χαν”, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ. Δεν ανακοίνωσε ακριβώς σε ποια περιοχή αλλά υπάρχουν ενδείξεις και υπαινιγμοί ότι θα κινηθεί ανοιχτά της Κύπρου, ανοιχτά της Καρπασίας.

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Δημήτρης Σταθακόπουλος καθώς “από την Τουρκία υπάρχει μια διαρκής αμφισβήτηση των πάντων. Όχι μόνο επί του πεδίου, αλλά σε νομικό επίπεδο των διεθνών συμφωνιών και του διεθνούς δικαίου”. “Πρέπει να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και αναμονή” συνέστησε.

H ανακοίνωση είναι πρώτη είδηση σε όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη Αριάνα Φερεντίνου.

Επιπλέον ο Ερντογάν πηγαίνει στις 5 Αυγούστου στο Σότσι, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Πούτιν. Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου κρίνεται ως πολύ σημαντική, καθώς έχουν από πέρυσι να συναντηθούν επίσημα στο Σότσι. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν τα σιτηρά και ο επισιτιστικός διάδρομος μεταφοράς τους μέσω του Βοσπόρου, η Συρία αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ήδη λειτουργεί από χθες 26/7 στην Κωνσταντινούπολη το συντονιστικό κέντρο στο οποίο συμμετέχουν Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, για τον καθορισμό των διόδων μεταφοράς σιτηρών από Ουκρανία, γεγονός που θα επηρεάσει όπως όλοι εκτιμούν και τις διεθνείς τιμές τους.

Όπως υπενθυμίζει στην εκπομπή ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Καθηγητής στο Πάντειο και Τουρκολόγος “το γεωτρύπανο Αμπτουλχαμίντ Χαν, είχε φτάσει στην Τουρκία σε συμβολική ημερομηνία στις 19 Μαίου, που είναι η ημέρα απόβασης του Κεμάλ στον Πόντο και της γενοκτονίας των Ποντίων”.

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής “Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ποτέ. Δεν υπάρχει τίποτε απρόβλεπτο στη σχέση μας με την Τουρκία”. “Απρόβλεπτο στα Νομικά σημαίνει κάτι έκτακτο και μη κανονικό” σημείωσε και πρόσθεσε “Δεν έχουμε κάτι έκτακτο και μη κανονικό με την Τουρκία. Ουδέποτε είχαμε. Έχουμε ένα ενεργό casus belli και μία μόνιμη αμφισβήτηση των πάντων. Όχι μόνο επί του πεδίου αλλά και αμφισβήτησης νομικών θεμάτων, διεθνών συμφωνιών και του διεθνούς δικαίου”.

Όπως σημείωσε, “λειτουργεί ένα τρίπτυχο στην Τουρκία που σχετίζεται με τα εσωτερικά τους και τις εκλογές, με την προβολή σημαίας, δηλαδή ποιος έχει τη γεωπολιτική ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο και το τρίτο σκέλος είναι η αναβάθμιση των αμφισβητήσεων πλέον σε νομικό επίπεδο των διεθνών συμφωνιών”.

Πηγή: ΕΡΤ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή