ΕΘΝΙΚΑ

Αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους: Ο «Εκδικητής» στη Σούδα, στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα

Αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους
Το εντυπωσιακό «Τζορτζ Μπους» από ψηλά.
twitter.com/GHWBCVN77

Το γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο έχει «δέσει» στην Κρήτη από το βράδυ της Πέμπτης και οι Αμερικανοί είναι ενθουσιασμένοι τόσο με την παρουσία τους εκεί όσο και με τη συνεργασία που έχουν με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ισχυρό μήνυμα αποτροπής προς την Άγκυρα.

Ένα ακόμα μήνυμα ισχυροποίησης των δεσμών Ελλάδας και ΗΠΑ στέλνει η παρουσία του τεράστιου αεροπλανοφόρου Τζορτζ Μπους στη ναυτική βάση της Σούδας. Στη νατοϊκή προβλήματα Κ-14 έχει «δέσει» από την Πέμπτη (6/10) το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, το οποίο φιλοξενεί υπερσύγχρονα μαχητικά, ενώ έχει ήδη συνεργαστεί με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, κάτι που θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα της παραμονής του στο Μαράθι Χανίων καθώς θα συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Τους τελευταίους δύο μήνες είμαστε σε αποστολή και συνεργαζόμαστε με την ελληνική αεροπορία. Τις τελευταίες ημέρες κατά την άφιξή μας στον κόλπο της Σούδας είχαμε την ευκαιρία να πλεύσουμε και να συνεργαστούμε με ένα ελληνικό πλοίο», ανέφερε ο υποναύαρχος του αεροπλανοφόρου, Ντένις Βέλεζ.

«Η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Εκτιμούμε τη σχέση που έχουμε με τους Έλληνες συμμάχους μας και οι βάσεις και οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις στον κόλπο της Σούδας συνεχίζουν να λειτουργούν ως "κόσμημα του στέμματος" στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα που επιτρέπουν τις αποστολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τη διαλειτουργικότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», πρόσθεσε.

«Φέρνουμε τα ιπτάμενα ραντάρ E2D Hawkey τα οποία είναι πολύτιμα εργαλεία για να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ με στόχο την ενίσχυση της ικανότητάς μας για την ενδυνάμωση της άμυνάς μας», είπε από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Πόλαρντ, κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου.

Ο «Εκδικητής» με την «πλωτή πολιτεία»

Οι περίπου 6.000 αξιωματικοί, ναύτες, πιλότοι και μέλη πληρώματος που βρίσκονται επάνω στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, καθημερινά διατηρούν υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και ετοιμότητας, ωστόσο, έχουν και όλες τις ανέσεις όταν υπάρχει ο ελεύθερος χρόνος.

Στον «Εκδικητή», όπως αποκαλείται το αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους, υπάρχουν γήπεδα για διάφορα αθλήματα, ντισκοτέκ, εστιατόρια, κινηματογράφοι. Είναι ενδεικτικό πως καθημερινά η κουζίνα του γιγαντιαίου πλοίου ετοιμάζει 15.000 μερίδες φαγητού. Το παρακάτω βίντεο από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί επάνω στην «πλωτή πολιτεία».

Οι τρομερές δυνατότητες του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Τζορτζ Μπους

Από τα πλάνα που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, μπορεί να αντιληφθεί κανείς τον τεράστιο όγκο του, καθώς έχει μήκος περίπου 333 μέτρα και εκτόπισμα 100.000 τόνων. Η ταχύτητά του ξεπερνά τους 30 κόμβους χάρη στους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν για περισσότερο από 20 χρόνια χωρίς συντήρηση και ανεφοδιασμό!

Το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου φτάνει τα 3.500 άτομα, ενώ επιπλέον 2.500 άτομα επιβαίνουν σε αυτό για την υποστήριξη των αεροσκαφών που μεταφέρει. Το «γιγαντιαίο» αεροπλανοφόρο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 85 μαχητικά αεροσκάφη, μαχητικά ηλεκτρονικού πολέμου, ιπτάμενα ραντάρ και ελικόπτερα.

«Πλημμύρισαν» τα Χανιά από το πλήρωμα του «Εκδικητή»

Την Παρασκευή (7/10), αρκετά από τα μέλη του πληρώματος βγήκαν για μια βόλτα στα Χανιά. Είναι ενδεικτικό πως στο ρεπορτάζ της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης, αναφέρθηκε ότι… πλημμύρισε η πόλη από τον κόσμο που βγήκε από το αεροπλανοφόρο!

Το σκηνικό αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, αφού σύμφωνα με όσα αναφέρουν μέλη του πληρώματος θέλουν να γνωρίσουν το συμμαχικό έθνος της Ελλάδας κατά την παραμονή τους στη Σούδα.

Μάλιστα, ένα από τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής καταγωγής και συγκεκριμένα από την Κρήτη! «Είχα να βρεθώ εδώ περίπου 30 χρόνια. Είναι ωραίο που είδα τη θεία και τον θείο μου, θα απολαύσω τη φιλοξενία και το φαγητό», είπε χαρακτηριστικά στην κάμερα του Mega.