ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ

ΕΘΝΙΚΑ

Πέφτουν «υπογραφές» και για τα Black Hawk από τις ΗΠΑ – Πριν τις εκλογές η απάντηση και για τα F- 35

Πέφτουν «υπογραφές» και για τα Black Hawk από τις ΗΠΑ – Πριν τις εκλογές η απάντηση και για τα F- 35

Την υπογραφή του letter of request που αφορά στην έναρξη της διαδικασίας για την απόκτηση 24+11 στρατιωτικών ελικοπτέρων Black Hawk από τις ΗΠΑ, έβαλε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb.gr, την προηγούμενη Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

H παραπάνω εξέλιξη αποδεικνύει πως μέχρι και την τελευταία στιγμή γίνεται πολύ προσεχτική δουλειά για την ενίσχυση των διαθεσιμοτήτων σε ελικόπτερα τόσο στην Αεροπορία Στρατού όσο και στην Πολεμική Αεροπορία.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΗΕ) για να εξετάσει την πρόοδο στα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και βαίνουν προς υλοποίηση. Εκεί θα εξεταστεί το αίτημα για τα 24+11 ελικόπτερα Black Hawk και καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως θα υπάρξουν εξελίξεις για την ωρίμανση του LOA πριν τις εκλογές.

Όπως επεσήμανε η ΕΡΤ, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καταβάλουν προσπάθεια, μετά από πάρα πολλές δεκαετίες, να επιτύχουν μία ομοιοτυπία, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 18 διαφορετικοί τύποι ελικοπτέρων σε στρατό, αεροπορία, ναυτικό και σώματα ασφαλείας. Παράλληλα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας εξετάζουν τον τρόπο με το οποίο θ` αντικαταστήσει ελικόπτερα πολλών δεκαετιών, όπως τα «Huey», ενώ τα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν συμπληρώσει 23 χρόνια επιχειρησιακής δράσης. Οσον αφορά στο Πολεμικό Ναυτικό επιχειρεί με Sikorsky και αγόρασε το νέο τύπο ελικοπτέρου. Eν τω μεταξύ άμεσα αναμένεται η απάντηση της αμερικάνικης κυβέρνησης, στο αίτημα από τη χώρα μας για την αγορά 20 μαχητικών F-35, με την προοπτική αγοράς ακόμα 20, στο μέλλον.

Όπως επεσήμανε πρόσφατα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος η αγορά των F-35 είναι τελειωμένη υπόθεση. «Έχει κλείσει. Και από την μεριά της ελληνικής κυβέρνησης και από την μεριά των ΗΠΑ», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη για την αγορά των αμερικανικών stealth μαχητικών πέμπτης γενιάς. Τα πρώτα αεροσκάφη θα φθάσουν το 2028-2029, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσει 20 με 24 αεροσκάφη, όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ο Υπουργός τόνισε τον ρόλο που θα παίξουν τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, κυρίως η ανταλλαγή δεδομένων, στις δυνατότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας. «Παράλληλα, θα πρέπει η Πολεμική Αεροπορία να αναπτύξει υποδομές για να υποστηρίξει αυτά τα αεροσκάφη».

Σχετικές ειδήσεις