ΕΘΝΙΚΑ

Ο Ερντογάν... δεν ελέγχει τη Χουριέτ; - «Να επιτεθούμε στα στρατιωτικοποιημένα ελληνικά νησιά»

Ο Ερντογάν... δεν ελέγχει τη Χουριέτ; - «Να επιτεθούμε στα στρατιωτικοποιημένα ελληνικά νησιά»

Το καλό κλίμα και η προσδοκία... συζήτησης για τα άλυτα ελληνοτουρκικά θέματα, έπειτα από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, δεν φαίνεται να επηρέασε τη Χουριέτ, την τουρκική εφημερίδα που κατά βάση ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Ενώ η συνάντηση των ηγετών Ελλάδας-Τουρκίας κατέδειξε εμφατικά ότι βρισκόμαστε σε περίοδο αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, η εφημερίδα Χουριέτ φιλοξενεί άρθρο στο οποίο καλείται η Τουρκία να... επιτεθεί στην Ελλάδα, ενώ αμφισβητείται και η κυριότητα σε δεκάδες ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος της Hurriyet Νεντίμ Σενέρ σχολιάζει πως «πρέπει να πλήξουμε στρατιωτικά τα ελληνικά νησιά που είναι στρατιωτικοποιημένα» και πως «πρέπει να καθοριστεί η κυριαρχία σε 150 νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου»

«Πρέπει να πολεμήσουμε, η Τουρκία πρέπει να πολεμήσει για να τα σταματήσει τις επιθέσεις που δέχεται εναντίον της στην περιοχή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος» σχολίασε ο Νεντίμ Σενέρ και προσθέτει: «Κανονικά η Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται κράτος. Επαναστάτησε πριν απο λίγα χρόνια, την ίδρυσαν 3 χώρες, διόρισαν ηγέτη έναν γερμανό πρίγκιπα, Αυτό το ανύπαρκτο κράτος μας επιτίθεται και μας προκαλεί με έναν 'φθηνό' τρόπο. Μια χώρα που η Τουρκία με ένα σπρώξιμο θα μπορούσε να την αποτελειώσει, τώρα πήρε μαζί της την Αμερική και κάνει νταϊλίκια στην Τουρκία. Απέναντι μας βλέπουμε το μπλοκ που υπάρχει.

Αυτό που λέω ξεκάθαρα είναι πως η Τουρκία στο ζήτημα των νησιών, που σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης έχει δίκιο, φτάνει στο σημείο να χάνει το δίκιο της. Τους λέμε στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες και πως θα πρέπει να καθοριστεί η κυριαρχία του. Επίσης, αφου λέμε πως στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις, τα στρατιωτικοποιούν. Τότε ας πάμε να τα χτυπήσουμε να τελειώνουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Τουρκικά ΜΜΕ για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Πρόθεση να συνεχισθεί το καλό κλίμα»

Πάντως, στα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης «κυριαρχεί» η είδηση του τετ–α–τετ ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ενώ υπογραμμίζουν ότι «υπάρχει πρόθεση να συνεχισθεί το καλό κλίμα μεταξύ των δύο κρατών».

Άρθρο του CNN TÜRK στάθηκε αρχικά στην προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας και την πρόθεση να συνεχισθεί το καλό κλίμα. Επιπλέον, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Shochu χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση (20/09) ως «κρίσιμη».

Τέλος, τονίσθηκε ότι η πρόθεση των δύο πλευρών για θετικό κλίμα αφορά και όλα τα άλλα σημεία. Ιδιαίτερα, δόθηκε έμφαση στο θέμα της κλιματικής κρίσης και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει αμφότερα τα κράτη, αλλά και τη συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης.

Μητσοτάκης: «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου»

Μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή τους βούληση να διατηρηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν στον «οδικό χάρτη» των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:

Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ προσδιορίσθηκε και το επίπεδο των επαφών και συζητήσεων, ως προς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τον πολιτικό διάλογο.

Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Erdoğan παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων.

Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας.

Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.

Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας.

Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη».

Ερντογάν για τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Μακάρι να είναι επωφελής για τη χώρα μας»

«Μακάρι η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο X, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυποπυργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη.

Σε δήλωση προχώρησε η Τουρκική Προεδρία:

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου, το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία σχετικά με τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών.

Συναντήσεις των Υφυπουργών Εξωτερικών που είναι αρμόδιοι για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα στα μέσα Οκτωβρίου· Θα υλοποιηθούν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο και το Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας – Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, συζήτησαν τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών και κλιματικής κρίσης στην περιοχή της Μεσογείου, τα οποία έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τις δύο χώρες στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας ως υψηλή προτεραιότητα. Γνωρίζοντας ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι μια κοινή πρόκληση και για τις δύο χώρες, συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα.

Στους Υπουργούς Εξωτερικών ανατέθηκε η συνέχιση της εργασίας και του συντονισμού για την προώθηση του συμφωνηθέντος οδικού χάρτη».