ΕΘΝΙΚΑ

Ελλάδα-Τουρκία καλούνται να τα βρουν στο μεταναστευτικό: Συγκροτούνται κοινές ομάδες εργασίας

Ελλάδα-Τουρκία καλούνται να τα βρουν στο μεταναστευτικό: Συγκροτούνται κοινές ομάδες εργασίας

Ο πήχης των προσδοκιών είναι ψηλά, σχετικά με την επιτυχία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ στην ατζέντα θα υπάρχει και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη εβδομάδα, όπως και η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας, θα είναι και το μεταναστευτικό.

Μάλιστα, για πρώτη φορά οι δύο χώρες φαίνεται ότι θα συντονίσουν τις δράσεις τους προκειμένου να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση, αν και βεβαίως σε ουκ ολίγες περιπτώσεις στο παρελθόν, με αποκορύφωμα τα γεγονότα του 2020 στον Έβρο, το επίσημο κράτος της Τουρκίας είναι αυτό που την ευνοεί και την παροτρύνει...

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, θα συγκροτηθούν δύο ομάδες εργασίας, μίααπό κάθε χώρα, που θα απαρτίζεται ανώτερους αξιωματούχους από διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες.

Οι δύο ομάδες θα ανταλλάζουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο -«ώρα-ώρα» και «μέρα-μέρα» όπως αναφέρεται, επί των γεγονότων του πεδίου, δηλαδή για όσα συμβαίνουν στα περάσματα των παράνομων μεταναστών, σε Έβρο και ανατολικό Αιγαίο. Η χώρα μας αναμένεται να παράσχει πληροφορίες για τη δράση των παράνομων κυκλωμάτων στην Τουρκία -που έχουν «ξεφύγει» από τις Αρχές- ενώ θα τοποθετηθούν Έλληνες λιμενικοί σε κομβικά σημεία στα τουρκικά παράλια.

Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα αναλαμβάνει το έργο να... εφαρμόσει επιτέλους η Τουρκία τη συμφωνία που έχει υπογράψει με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη μείωση -της τάξης του 60%- στις μεταναστευτικές ροές από τη γείτονα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.