ΕΘΝΙΚΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Η Φρεγάτα Ύδρα πλέει προς το λιμάνι του Τζιμπουτί - Σε διαρκή ετοιμότητα το πλήρωμα

Ερυθρά Θάλασσα: Η Φρεγάτα Ύδρα πλέει προς το λιμάνι του Τζιμπουτί - Σε διαρκή ετοιμότητα το πλήρωμα

Η Φρεγάτα Ύδρα πέρασε το Σουέζ το περασμένο Σάββατο και πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου σε λίγες ημέρες θα ενωθεί με τα υπόλοιπα πλοία του συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδες».

Η Φρεγάτα «Ύδρα» πλέει προς το λιμάνι του Τζιμπουτί, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου θα παραμείνει για λίγες ημέρες. Το περασμένο Σάββατο, πέρασε τη διώρυγα του Σουέζ.

Στις 9 ή στις 10 Μαρτίου η φρεγάτα μας, που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ασπίδες» θα αναλαβει επιχειρησιακή δράση στον κόλπο του Άντεν, όπου θα ενωθεί με τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία της συμμαχίας, στην οποία συμμετέχει η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία.

Το πλήρωμα της φρεγάτας, περίπου 200 άτομα εκ των οποίων το 15% γυναίκες, βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα.

Νίκος Δένδιας: Μετά την Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα σε ρόλο κλειδί στην άμυνα της ΕΕ

Η Ελλάδα και η ΕΕ βρίσκονται σε συναγερμό από την «εξειδικευμένη προσέγγιση» των Χούθι αναφορικά με τις επιθέσεις τους καθώς εκτός από εναέρια drones χρησιμοποιούν θαλάσσια και υποβρύχια όπλα, πυραύλους και θαλάσσιες νάρκες στις επιθέσεις τους.

Η ασφάλεια των πληρωμάτων των 5 φρεγατών από Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο και Γαλλία αποτελούν επίσης λόγο ανησυχίας, είπε ζητώντας τον στενότερο συντονισμό με άλλους φιλικούς στόλους που βρίσκονται στην περιοχή όπως των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Η Ελλάδα, που φιλοξενεί το στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Aspides» για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, επιθυμεί να παίξει κεντρικό ρόλο στην ασφάλεια των 27χωρών μελών, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σήμερα σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Πρέπει να μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ μπορεί να το επιτύχει σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες.

«Είναι σημαντικό να πετύχουμε. Δεν μπορεί να είσαι το σταυροδρόμι εάν οι δρόμοι δεν λειτουργούν ή δεν υπάρχουν. Για εμάς (την Ελλάδα) αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή άμεσα και έμμεσα», είπε ο Δένδιας.

«Το να έχουμε στενό συντονισμό και όσο το δυνατό πιο κοινή προσέγγιση με τους άλλους στόλους. είναι ενδεδειγμένο και σημαντικό», είπε.