Κραυγή αγωνίας από τους εναπομείναντες ομογενείς: Ο Ελληνισμός της Πόλης τελειώνει κι επίσημα
Πηγή: Φωτ.: Unsplash
ΕΘΝΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας από τους εναπομείναντες ομογενείς: Ο Ελληνισμός της Πόλης τελειώνει κι επίσημα

Άκρως ανησυχητικά τα στοιχεία για την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Τουρκίας – «Σε δέκα χρόνια θα μείνουν 100-200 άτομα»

Κωνσταντινούπολη χωρίς ελληνικό στοιχείο; Μπορεί να φανταστεί κανείς; Κι όμως το δραματικό αυτό σενάριο δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα με την ιστορία να δακρύζει πονεμένη σε μια γωνία...

Σε συνέχεια των ανησυχητικών αναφορών σχετικά με την ελληνορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα εξαφάνισης όπως αποδεικνύεται σε αποκαλυπτικό έγγραφο, το οποίο εστάλη στον ΟΗΕ, το Newsbomb.gr ξεφυλλίζει τις σελίδες τις ιστορίας.

Με τη βοήθεια του ομότιμου καθηγητή κ. Νικόλαου Ουζούνογλου, προέδρου της ΜΚΟ με την επωνυμία «Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών», αναλύουμε τι έγινε μέχρι σήμερα και κυρίως τι… δεν έγινε προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο ή ούτως ή άλλως γηράσκουσα κοινότητα να απειλείται με ολοκληρωτική εξαφάνιση τα επόμενα χρόνια.

Το Newsbomb.gr ρώτησε τον κ. Ουζούνογλου για όλα και εκείνος δεν μάσησε τα λόγια του. Σημειώνεται ότι ο Νικόλαος Ουζούνογλου είναι καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.).

-Πρόσφατα στείλατε μια ειδική αναφορά στον ΟΗΕ αναδεικνύοντας την δραματική μείωση της ελληνορθόδοξης κοινότητας στην Τουρκία. Ποιες είναι οι βασικότερες διαπιστώσεις σας;

Η Ελληνορθόδοξη Μειονότητα της Κωνσταντινούπολης σήμερα ζει σε κατάσταση εκπατρισμού σε ποσοστό 99%, δηλαδή ενώ το 1923 ξεκίνησε με πληθυσμό 125.000 να ζει στην γενέτειρα της, σήμερα αριθμεί περίπου 1.500 άτομα. Αυτό έγινε επειδή οι Κυβερνήσεις της Τουρκίας όλη την περίοδο 1923-2003 εφάρμοσαν ένα συστηματικό πρόγραμμα αφανισμού της ιστορικής και αυτόχθονης αυτής Κοινότητας. Στο γράφημα, που βλέπετε, φαίνεται πώς και πότε έγινε η συρρίκνωση αυτή.

Σήμερα η πλειοψηφία των 1.500 ομογενών στην Πόλη είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Εάν δεν ληφθεί κάποιο μέτρο σε 10 χρόνια θα είναι 100-200 άτομα η Ομογένεια.

- Οι ΗΠΑ πολλάκις έχουν στηλιτεύσει την κατάσταση σχετικά με τις μειονότητες και τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία. Ωστόσο το... σύμπλεγμα “θρησκευτικές μειονότητες-Τούρκος πρόεδρος-αμερικανικές κυρώσεις” επανέρχεται συχνά στο προσκήνιο μέχρι την επόμενη φορά που ο Ερντογάν θα θελήσει να κατευναύσει την Ουάσιγκτον. Έγινε το 2018, έγινε το 2021 κλπ. Πού θα οδηγήσει όλο αυτό;

Ιστορικά οι ΗΠΑ δεν έχουν δείξει το παραμικρό έμπρακτο ενδιαφέρον για την Ελληνορθόδοξη Μειονότητα. Σας θυμίζω ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάλλας το 1955 μερικές μέρες από το τρομερό πογκρόμ που έγινε στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955, ζήτησε την συγκάλυψή του. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται μόνο για τα γεω-στρατηγικά τους συμφέροντα. Αυτό αποδεικνύει η ιστορία.

Δυστυχώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση ελάχιστο ενδιαφέρον έχει δείξει, αφού συστηματικά αρνείται να θέσει το θέμα της ανάγκης θεραπείας των μακρόχρονων και μαζικής κλίμακας παραβιάσεων που έχουμε υποστεί. Ως προς τα άλλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαλαλεί ότι έχει ως θεμέλιο της τα δικαιώματα του ανθρώπου. Όλες οι προτάσεις μας για υποστήριξη της Ομοσπονδίας μας να συνδράμει η Ε.Ε. για τον επαναπατρισμό της νέας γενιάς στην Κωνσταντινούπολη που είναι το μόνο και μοναδικό μέσο να μην εξαφανιστεί η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα, έχουν απορριφθεί με συστηματικό τρόπο από τα Ευρωπαϊκά όργανα.

Χαρακτηριστική περίπτωση αδιαφορίας είναι αυτή του Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά - επί Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής - που απαξίωσε καν να απαντήσει στην επιστολή μας της 6/1/2021 που παραθέτω παρακάτω.

Ακολουθεί η επιστολή:

«Προς: Αξιότιμο κύριο Μαργαρίτη ΣΧΟΙΝΑ

Επίτροπο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής

6/1/2021

Αξιότιμε κύριε Επίτροπε,

Σας εύχομαι Καλή Χρονιά με Υγεία, Ευτυχία και Επιτυχίες στο εξαιρετικά σημαντικό έργο σας.

Είμαι ο Νικόλαος Ουζούνογλου, ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Πολυτεχνείου και σας απευθύνω το μήνυμα αυτό με την ιδιότητα μου ως Προέδρου της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) που αποτελεί τον παγκόσμιο ενωτικό φορέα των παρά την θέληση εκπατρισμένων Ελλήνων της Πόλης. Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε την τραγική ιστορία του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Γεννήθηκα το 1951 στην Κωνσταντινούπολη και εξαναγκάστηκα να εκπατριστώ το 1974. Είμαι απόφοιτος της Ζωγραφείου Σχολής και του Κρατικού Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης.

Η ΟΙΟμΚω έχει ιδρυθεί το 2007 και ο κύριος σκοπός των ενεργειών της είναι ΝΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Για τον στρατηγικό αυτό σκοπό η Οι.Ομ.Κω, ακολουθεί πολλές παράλληλες τακτικές όπως:

- α) Την επίμονη διεκδίκηση της αποκατάστασης των δικαιωμάτων μας από την Κυβέρνηση της Τουρκίας και την θεραπεία των αδικιών που έχουμε υποστεί. Το θέμα το θέτουμε εντελώς ανεξάρτητα από όποιες Ελληνοτουρκικές σχέσεις και εντάσεις. Αν και η πρόοδος στην ικανοποίηση των απαιτήσεων μας είναι πολύ περιορισμένη αποδεικνύεται ότι είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος στην επίτευξη του στρατηγού στόχου. Η θέση μας προς τους ιθύνοντες της Τουρκίας είναι: να πράξετε αυτό που έκανε μεταπολεμικά η Ομοσπονδιακή Γερμανία που το 1945 δεν είχε μείνει κανένας Εβραίος από τους 600.000 προπολεμικά της Γερμανίας, σήμερα υπάρχει μια κοινότητα 300.000 που ευημερεί.

-β) Η έγερση του ζητήματος των διεκδικήσεων μας στα όργανα του ΟΗΕ, ΟΑΣΕ, Ε. Συμβούλιο κτλ.

-γ) Την υποστήριξη της Νέας Γενιάς Κωνσταντινουπολιτών και μη και την ενημέρωση-επιμόρφωση της τι σημαίνει ο Οικουμενικός Πολιτισμός του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης καθώς επίσης την καλλιέργεια των συνθηκών του επαναπατρισμού τους όσων το επιθυμούν στην Πόλη των γονέων και προγόνων τους.

- δ) την προβολή των απόψεων μας προς τον λαό της Τουρκίας παρόλες τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Δυστυχώς τα δημογραφικά δεδομένα στην Κωνσταντινούπολη είναι δραματικά. Ο σημερινός Ελληνικός Πολιτισμός της παραδοσιακής Κοινότητας είναι λιγότερος από 1.000 άτομα και σε 5 χρόνια ο αριθμός θα είναι μικρότερος από 200.

Η ενδελεχής μελέτη του ζητήματος δείχνει ότι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η πλήρης εξαφάνιση της Κοινότητας μας ειναι ΕΝΑΣ - ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΣ- ΕΠΑΝΑΤΡΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ. Ως Οι.Ομ.Κω. έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες και έχει συνταχθεί σχέδιο δράσης (Business Plan). Μια τέτοια δράση χρειάζεται μια λογική χρηματοδότηση. Για τον σκοπό αυτό από το 2012 έχουμε υποβάλει προτάσεις στις προσκλήσεις που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Αντιπροσωπεία στην Άγκυρα με το βασικό επιχείρημα ότι αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα στο πλαίσιο δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι η αποκατάσταση των θυμάτων μαζικών παραβιάσεων δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η στάση της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας υπήρξε απογοητευτική και παρόλες τις προσπάθειες μας να λάβουμε λογικές απαντήσεις στο ερώτημα για ποιο λόγο πάνω από 10 προτάσεις μας έχουν απορριφθεί δεν έχουν απαντηθεί με πιστά επιχειρήματα.

Πρόσφατα έχουμε εγείρει το ερώτημα προς τις εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον ΟΑΣΕ το ανωτέρω ερώτημα και δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε απάντηση.

Με το δεδομένο ότι το ερώτημα μας αυτό άπτεται άμεσα με την αρμοδιότητά σας της Προώθησης του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, παρακαλούμε να επικοινωνήσουμε για την δυνατότητα να έχουμε τις απόψεις σας επί του θέματος, την πολιτική σας υποστήριξη στο θέμα αυτό.

Ευχαριστούμε για την εξέταση του αιτήματος μας.

Με εκτίμηση

Ομοτ. Καθ. Νικόλαος Ουζούνογλου

Πρόεδρος της Οι.Ομ.Κω.»

Αγιά Σοφιά, Μονή Χώρας και Θεολογική Σχολή Χάλκης

-Από τη μια η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής Χώρας σε τζαμιά και από την άλλη η υπόσχεση για άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που δεν ήρθε ποτέ; Πιστεύετε ότι όλα αυτά είναι μεθοδευμένα;

Τα ζητήματα της μετατροπής των Βυζαντινών εκκλησιών σε τεμένη αφορούν πράξεις κατά της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού αυτό γίνεται για σκοπούς εσωτερικής πολιτικής εκμετάλλευσης. Η αδράνεια της UNESCO ως φορέα του ΟΗΕ είναι προβληματική, αλλά περισσότερο αυτή του Οργανισμού για την Συμμαχία των Πολιτισμού του ΟΗΕ, όπου ενώ έχουμε κάνει πολλές ενέργειες έχει αδιαφορήσει ο Ισπανός Ύπατος Εκπρόσωπος της Συμμαχίας των Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Οργανισμός αυτός ιδρύθηκε το 2006 από κοινού από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ισπανό Πρωθυπουργό, Θαπατέρο.

Όσον αφορά την Θεολογική Σχολή της Χάλκης που παράνομα δεν λειτουργεί από το 1971 είναι γνωστό ότι από το 1935 η τότε Κυβέρνηση της Τουρκίας είχε αποφασίσει την απαλλοτρίωση της και μέχρι το 2010 το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας δεν επέτρεπε να ανοίξει η Σχολή. Εκτιμάται ότι η συνέχιση της απαγόρευσης προέρχεται από παράγοντες εντός της Τουρκίας που ζητούν ανταλλάγματα από την Ελλάδα, πράγμα που είναι εκτός κάθε λογικής διεθνούς δικαίου. Βέβαια η αρχική απόφαση οφείλεται στην επιδίωξη να στερήσει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να μεταλαμπαδεύει στις μελλοντικές γενεές ιεραρχών την μακραίωνη οικουμενική της διδασκαλία.

-Τι τύχη πιστεύετε πώς θα έχει η αναφορά σας στον ΟΗΕ και ποια επόμενα βήματα ετοιμάζετε;

Η αναφορά είναι μια από τις ενέργειες μας. Συνέχεια θέτουμε το θέμα και πρωτίστως απευθείας και ακηδεμόνευτα προς την σημερινή Κυβέρνηση της Τουρκίας προβάλλοντας τις απαιτήσεις μας για θεραπεία στο μέγιστο βαθμό των παραβιάσεων των συνταγματικών μας δικαιωμάτων ως πολίτες της Τουρκίας.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η τραγική τύχη της Μειονότητας είχε ελάχιστη σχέση με τις Ελληνοτουρκικές διαφορές ή ακόμα με το Κυπριακό. Υπήρξε ζήτημα βάναυσης παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και έλλειψης αρχών κράτους νόμων δικαίου στην Τουρκία.

-Συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση υπάρχει; Σας στηρίζει εμπράκτως;

Ως μέλος της Συνθήκης της Λωζάννης που θα έπρεπε να προστατέψει την Μειονότητα, ενημερώνεται τακτικά η Κυβέρνηση της Ελλάδος αλλά και όλες οι χώρες που έχουν συνυπογράψει την Συνθήκη.

-Λίγα λόγια για την ιστορία και τη δράση της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών;

Ιδρύθηκε το 2006 και έχει ως μέλη 30 σωματεία των εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών που έχουν έδρα την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, όπως Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, κράτη της Ε.Ε. και από τις ΗΠΑ.

Οι δράσεις της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών επεκτείνονται σε πολλούς τομείς:

-Αλληλεγγύη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ομογένεια,

-υποστήριξη προς την παιδεία και την εκπαίδευση κυρίως της σπουδάζουσας νεολαίας με Πολίτικη καταγωγή στην Ελλάδα,

Ειδικά για αυτό από το 2013 υλοποιεί ένα συνεχές και ευρύ πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε άνω των 500 Κωνσταντινουπολιτών ή μη σε όλη την Ελλάδα και ανάδειξη των ιστορικών αληθειών, που τόσο βάναυσα έχουν παραποιηθεί από ορισμένους κύκλους στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Την τελευταία περίοδο ιδιαίτερα εργαζόμαστε στην προστασία των κατοίκων της Πόλης από τον επαπειλούμενο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, σε συνεργασία με φορείς από την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης

Η ελληνορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία στα πρόθυρα εξαφάνισης - Αποκαλυπτικό έγγραφο στον ΟΗΕ

Μετά την Κωνσταντινούπολη έρχεται σεισμός 7 Ρίχτερ και στη Σμύρνη - Νέες δηλώσεις του ίδιου καθηγητή

H Μεγάλη Ελλάδα καλεί την Ελλάδα - «Είμαστε κι εμείς Έλληνες, σας θέλουμε κοντά μας»

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ