ΕΘΝΙΚΑ

25η Μαρτίου: Ενημέρωση Μόσχας για τις ελληνορωσικές σχέσεις με αφορμή την εθνική επέτειο

25η Μαρτίου: Ενημέρωση Μόσχας για τις ελληνορωσικές σχέσεις με αφορμή την εθνική επέτειο
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η υπουργός Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έστειλε μήνυμα στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα 

«Η Μόσχα ενημέρωσε την ελληνική πρεσβεία για την εκτίμησή της σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η κορυφαία Ρωσίδα διπλωμάτης τόνισε, σύμφωνα με το tass.com, ότι «στον απόηχο της επιθετικής ρωσοφοβίας, η Αθήνα επιμένει σε εγκληματικές αποφάσεις, ιδίως για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, τα οποία το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί για την εξόντωση του άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων που ζουν στην περιοχή του Αζόφ».

«Έφτασε στο σημείο η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα, μεταξύ άλλων διπλωματικών αποστολών χωρών της ΕΕ, να αγνοήσει τους κανόνες της διπλωματικής επικοινωνίας και να αγνοήσει πρόσκληση για συνομιλία με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών», δήλωσε η Ζαχάροβα.

«Στις 25 Μαρτίου, οι σκέψεις και οι εκτιμήσεις μας [για την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών] μεταφέρθηκαν απευθείας στην ελληνική πρεσβεία. Είναι λυπηρό ότι αντί για τα άλλοτε δέοντα φιλικές ευχές για την εθνική εορτή, πρέπει να υπενθυμίσουμε στην Αθήνα βασική ιστορία αυτή την ημέρα», δήλωσε η Ζαχάροβα.

«Οι ηγέτες της Ελλάδας υπηρέτησαν την ρωσική πλευρά»

Η Ζαχάροβα επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι από τις ημέρες που ιδρύθηκε η Ελλάδα, οι ηγέτες της υπηρέτησαν πιστά τη ρωσική πλευρά.

«Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να σημειωθεί ότι κανείς στην Αθήνα δεν αμφισβητεί αυτά τα γεγονότα εδώ και πολύ καιρό», συνέχισε. «Απέτισαν φόρο τιμής στον καθοριστικό ρόλο των ρωσικών όπλων και της διπλωματίας στη νίκη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τίμησαν τη μνήμη των φιλελλήνων μας και διαφύλαξαν προσεκτικά τις σελίδες του ένδοξου κοινού παρελθόντος των δύο χωρών».

Αλλαγή λόγω πολιτικής συγκυρίας

Ωστόσο, σήμερα, σύμφωνα με την κα Ζαχάροβα, «η κατάσταση έχει υποστεί αλλόκοτες μεταμορφώσεις, οι οποίες είναι ακόμη πιο ανεξήγητες επειδή η σαθρή τους βάση είναι μια πολύ αμφίβολη πολιτική συγκυρία».

«Η απουσία των Ρώσων εκπροσώπων από τους παραδοσιακούς εορτασμούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας, κατόπιν εντολής της ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι μόνο ένα στοιχείο μιας φρενήρους εχθρικής εκστρατείας, η οποία, με αναφορά στην τρέχουσα διεθνή κατάσταση, ξεκίνησε από το υπουργικό συμβούλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη», δήλωσε.

«Στόχος είναι να διαγραφεί από τη συλλογική μνήμη οτιδήποτε συνδέεται με τη Ρωσία, θυσιάζοντας για χάρη πρόσκαιρων συγκυριών τους μακραίωνους ιστορικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς του ρωσικού και του ελληνικού λαού», καταλήγει.