ΕΘΝΙΚΑ

«Η Τουρκία χτίζει τον δικό της Σιδηρού Θόλο», γράφει η Milliyet

«Η Τουρκία χτίζει τον δικό της Σιδηρού Θόλο», γράφει η Milliyet
AP.

«Δεν θα πετά ούτε πτηνό στους αιθέρες της Τουρκίας», γράφει η Milliyet.

Στα πρότυπα του ισραηλινού «Σιδηρού Θόλου», η Τουρκία «τρέχει» ήδη την κατασκευή συστήματος αεράμυνας με την ονομασία Sky Dome, σύμφωνα με δημοσίευμα της Milliyet. Ο Γενικός Διευθυντής της ASELSAN (εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας με έδρα την Άγκυρα που ιδρύθηκε το 1975 για να καλύψει τις στρατιωτικές επικοινωνιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος), Αχμέτ Ακιόλ, τόνισε πως «πολλά μεγάλα συστήματα όπως ραντάρ, συστήματα ελέγχου διοίκησης, συστήματα επικοινωνίας, πλατφόρμες βολής συνεργάζονται στον κύκλο αεράμυνας».

«Δεν έχει τίποτε λιγότερο από τον Σιδηρού Θόλο του Ισραήλ. Ο στόχος είναι να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τις εγκαταστάσεις, μέσα στην επόμενη χρονική περίοδο. Πρέπει να μάθουμε να πουλάμε, όσο και να δημιουργούμε όσον αφορά την αμυντική μας βιομηχανία», προσέθεσε.

Η προαναγγελία του Νίκου Δένδια για απόκτηση αντιαεροπορικού αντί–drone θόλου από την Ελλάδα

Τη 17η Απριλίου, ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε τον σχεδιασμό που έχει η Ελλάδα για την απόκτηση ενός αντιαεροπορικού συστήματος αναχαίτισης στα πρότυπα του Ισραήλ. «Η χώρα πρέπει να κλείσει. Παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, εκτιμήσαμε ότι η χώρα έπρεπε να αποκτήσει έναν αντιαεροπορικό και αντί–drone θόλο», είχε τονίσει.

Ήδη από τον Ιανουάριο, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πλάνο. Το σύστημα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ, έχει σχεδιασθεί για να αναχαιτίζει και να καταστρέφει πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βλήματα που εκτοξεύονται από αποστάσεις 4 έως 70 χιλιομέτρων μακριά και η τροχιά των οποίων θα τους οδηγούσε σε μία ισραηλινή κατοικημένη περιοχή.

Η Ελλάδα κατ’ ουσίαν επιθυμεί να δημιουργήσει ένα μεγάλο αντιαεροπορικό θόλο που θα έχει και δυνατότητες εξουδετέρωσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μικρότερους επιμέρους θόλους σε νησιά και Έβρο με κινητές μονάδες.

Τον μεγάλο θόλο θα αποτελέσουν τα συστήματα Patriot και Hawk, ενδεχομένως με μία προσθήκη νέου συστήματος και οι επιμέρους θόλοι που θα αναλάβουν και το κυρίως βάρος της εξουδετέρωσης των drones, που θα αποτελούνται από κινητές μονάδες, θα διαθέτουν RADAR, SIGINT DETECTION, JAMMER, C4I CENTER και ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες.

Στη φάση αναχαίτισης του ισραηλινού «Σιδηρού Θόλου» που βασίζεται σε λέιζερ, ο καταδείκτης λαμβάνει τη θέση στόχου από το C4I, το οποίο την εκχωρεί στο λέιζερ. Στη συνέχεια, αυτό κλειδώνει και παρακολουθεί τον στόχο και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η δέσμη μεταδίδεται και καταστρέφει τον στόχο. Στόχος είναι σε πέντε με έξι χρόνια να υπάρχει ολοκληρωμένος θόλος.

Σχετικές ειδήσεις