ΠΑΙΡΝΕΙ ΦΩΤΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΟ ΕΠΌΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

ΕΘΝΙΚΑ

Αιγαίο SOS: Αυτές είναι οι τουρκικές ασκήσεις που εκτοξεύουν το θερμόμετρο - Στόχος κατάληψη νησιού

Αιγαίο SOS: Αυτές είναι οι τουρκικές ασκήσεις που εκτοξεύουν το θερμόμετρο - Στόχος κατάληψη νησιού

Τουρκία: Δύο ασκήσεις θα βρίσκονται σε εξέλιξη στη....γειτονιά μας όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Άγκυρα 

Εν μέσω αναμονής για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Τουρκία, η πρόκληση με την μετατροπή της Μονής Χώρας σε τζαμί είναι μονάχα μια παράμετρος της κλιμακούμενης έντασης, μιας και την ίδια στιγμή αναμένεται μια σειρά από ασκήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Τούρκοι θα εκτελούν την ίδια στιγμή δύο από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις τους και μάλιστα με σενάρια κατάληψης νησιού στο Αιγαίο, ενώ θα βρίσκεται στην Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν τις ολοκληρωμένες δραστηριότητες εκπαίδευσης και άσκησης ταυτόχρονα με τις επιτυχημένες επιχειρήσεις και αποστολές τους», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο,

- Ξεκίνησε σήμερα, αφού ολοκληρώθηκε η φάση του Computer Aided Command Post, η άσκηση EFES-2024. Πρόκειται για προγραμματισμένη και με την μεγαλύτερη συμμετοχή άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των ασκήσεων EFES που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα. Η Φάση Πραγματικού Πεδίου Βολής της EFES-2024 θα διεξαχθεί μεταξύ 9-30 Μαΐου.

Στην τελική της φάση το σενάριο προβλέπει κατάληψη εχθρικού νησιού.

-Επιπλέον η Τουρκία συμμετέχει και σε άλλες ασκήσεις σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Αλβανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

-Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είναι η ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Αμύνης για άσκηση σχετική με «φυσικές καταστροφές, Έρευνα και διάσωση, στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα και διάσωση υπήρξε ανέκαθεν η «Κερκόπορτα» της Τουρκίας για να εμφανίσει πως έχει ρόλο στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή.

-Επίσης το τουρκικό υπ. Άμυνας αναφέρθηκε στις «ασκήσεις DENIZKURDU-II/2024 (ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ - 24) που διεξάγονται στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, το Μαρμαρά και την Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή 100 πλοίων επιφανείας, 8 υποβρυχίων, 39 αεροσκαφών, 16 ελικοπτέρων, 28 S/UAV, 7 μη επανδρωμένων θαλάσσιων οχημάτων (UAV) και 15 χιλιάδων ατόμων προσωπικού. Ο υπουργός μας θα παραστεί επίσης στην Ημέρα Διακεκριμένου Παρατηρητή της άσκησης DENİZKURDU-II, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 11 Μαΐου»

Σχετικές ειδήσεις