ΕΘΝΙΚΑ

Συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους αντιπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους αντιπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ
Μετά την αποψινή δίωρη συνάντηση με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ...

Μετά την αποψινή δίωρη συνάντηση με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στο Μανχάταν. ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς δήλωσε, ότι δυο πλευρές «εξέφρασαν τη διάθεσή» τους να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση για να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, Είχαν προηγηθεί χθες το βράδυ και σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) χωριστές συναντήσεις των δυο αντιπροσώπων με τον κ. Νίμιτς, ο οποίος τους προσκάλεσε για να δειπνήσουν απόψε μαζί.

«Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ καλή» ανέφερε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ και «οι δυο πλευρές παρουσίασαν τις θέσεις τους», προσθέτοντας ότι υπάρχει «θετική διάθεση για επίλυση αυτού του ζητήματος».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η «μεγαλύτερη εξέλιξη» της τελευταίας χρονιάς ήταν ο διάλογος μεταξύ των πρωθυπουργών των δυο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι οι συναντήσεις τους έχουν «θετικό αντίκτυπο» στην προσπάθεια για λύση του προβλήματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν παρουσίασε καμία καινούρια πρόταση.

Ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στις συνομιλίες, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, δήλωσε ότι «όπως αναφερόταν και στην χθεσινή ανακοίνωση του κ. Νίμιτς, ήταν μια άτυπη συνάντηση και ο σκοπός της ήταν να δούμε που βρισκόμαστε μετά από ένα χρόνο περίπου που είχαμε να συναντηθούμε».

Ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι «σ’ αυτή τη φάση, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε και οι δυο τη συζήτηση που έγινε στις κυβερνήσεις μας, να εξάγουν τα συμπεράσματά τους και από εκεί και πέρα θα δούμε τι δρόμο θα ακολουθήσουμε. Τις ελληνικές θέσεις τις γνωρίζετε, τις έχει αναφέρει ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω».

Ο αντιπρόσωπος της πΓΔΜ στις συνομιλίες, Ζόραν Γιολέβσκι, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα», σημειώνοντας ότι θα ενημερώσει την κυβέρνησή του για το περιεχόμενο των συναντήσεων στη Νέα Υόρκη.