ΕΘΝΙΚΑ

Τι θα κάνει σε Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες ο Αβραμόπουλος

Τι θα κάνει σε Λουξεμβούργο και Βρυξέλλες ο Αβραμόπουλος

Τι θα συζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών στα συμβούλια Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Ε.Ε. ενώ ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΝΑΤΟ

Του Βελισσάριου Δραγάτση

Αγωνία προκαλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση στη Συρία γι’ αυτό ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Άσελμπορν παραθέτει άτυπο δείπνο εργασίας στους ομολόγους του.

Αυτά θα γίνουν στο περιθώριο των συμβουλίων Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων, στα οποία θα συμμετάσχει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αύριο το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών θα πάρει μέρος στις εργασίες του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται θέματα όπως η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαΐου, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και η παρουσίαση των Εκθέσεων της Επιτροπής για πΓΔΜ, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο.

Μετά το τέλος αυτού του συμβουλίου, ο κ. Αβραμόπουλος θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Θα ανταλλαγούν απόψεις σχετικώς με την Ανατολική Εταιρική Σχέση, τη Νότιο Γειτονία με έμφαση στη Συρία, το Λίβανο και την Αίγυπτο, καθώς και η κατάσταση σε Μάλι και Μυανμάρ.

Εαρινή σύνοδος ΝΑΤΟ

Μετά το Λουβεμβούργο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου την Τρίτη αρχίζει η Εαρινή Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Η ημερήσια διάταξη της συνόδου περιλαμβάνει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρικής συνεργασίας με τις χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει την ευκαιρία στο περιθώριο της συνόδου να έρθει σε επαφή με στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας ώστε να προγραμματισθεί επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον το επόμενο διάστημα. Δεν αποκλείεται επίσης να έχει συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όσον αφορά στην εαρινή σύνοδο της Συμμαχίας, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική & την Πολιτική Ασφαλεία βαρόνη Κάθριν Άστον. Στο γεύμα εργασίας θα συζητηθούν οι προκλήσεις σε Αφγανιστάν και Πακιστάν μετά το 2014.

Θα ακολουθήσει η σύνοδος του Συμβουλίου πάλι με την παρουσία της κ. Άστον και των κρατών-μη μελών του ΝΑΤΟ που συνεισφέρουν στην Συμμαχική επιχείρηση ISAF. Θέμα της συνόδου αποτελεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Διαβάστε επίσης: