ΕΘΝΙΚΑ

Συνάντηση Αβραμόπουλου – Χέιγκελ στις ΗΠΑ

Συνάντηση Αβραμόπουλου – Χέιγκελ στις ΗΠΑ

«Ο ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ», είπε ο Έλληνας υπουργός.

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του έλληνα Υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον αμερικανό ομόλογο του, Τσακ Χέιγκελ στις ΗΠΑ.

Οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο αμερικανικό Πεντάγωνο, μετά από πρόσκληση του κ. Χέιγκελ. Η συνάντηση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει και της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο έλληνας Υπουργός: «Είχαμε μια πολύ εγκάρδια και φιλική συνομιλία για θέματα ευρύτερου διμερούς αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος. Ο κ. Χέιγκελ ζήτησε την γνώμη μου για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, για την Συρία, την Αίγυπτο, την Λιβύη και είχα την ευκαιρία από μια άλλη σκοπιά, μιας και είμαστε πολύ κοντά στα γεγονότα και τις εξελίξεις στην περιοχή, να του εκθέσω τις θέσεις και τις απόψεις της χώρας μας, πάντοτε με σκοπό να καλλιεργηθεί προβληματισμός που θα οδηγήσει σε αυτό που όλοι προσβλέπουμε και προσδοκούμε και είναι η εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «Η Ελλάδα παρά και πέραν της οικονομικής κρίσης, την οποία αντιμετωπίζει με σχέδιο, σθένος και αποφασιστικότητα δεν παύει να είναι ένας σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας στην ανατολική Μεσόγειο» και πρόσθεσε ότι «αυτός ο ρόλος της Ελλάδας αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ».

Ο κ. Χέιγκελ επαίνεσε τις ενέργειες της Ελλάδας για την διατήρηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, αναφέρει ότι «Ο Τσακ Χέιγκελ, υποδέχθηκε τον έλληνα ομόλογο του, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τον ευχαρίστησε για την μακροχρόνια φιλοξενία μονάδων του αμερικανικού ναυτικού στον Κόλπο της Σούδας αλλά και τον ρόλο της συγκεκριμένης βάσης στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λιβύη. Ο κ. Χέιγκελ επαίνεσε τις ενέργειες της Ελλάδας για την διατήρηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση του για την στήριξη που παρέχει η χώρα στο ΝΑΤΟ. Οι κ. Χέιγκελ και Αβραμόπουλος συζήτησαν θέματα κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος και ο έλληνας Υπουργός υποσχέθηκε την διατήρηση της στενής σχέσης που διαθέτουν οι δύο χώρες, ενώ συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, στην διεξαγωγή από κοινού στρατιωτικών ασκήσεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου», σημειώνεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Το πρωί της ίδιας ημέρας ο έλληνας Υπουργός Άμυνας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, που βρίσκετε λίγο έξω από την Ουάσιγκτον, ενώ μετά την συνάντηση με τον κ. Χέιγκελ, ο κ. Αβραμόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του αμερικανικού Πενταγώνου.

Σήμερα Τετάρτη, ο κ. Αβραμόπουλος, θα παραστεί σε τελετή στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος, στην πόλη της Ουάσιγκτον, όπου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Μουσείου και του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας, με σκοπό τη συνεργασία για έρευνα αρχείων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.