ΕΘΝΙΚΑ

Η Τουρκία ζητά την έκδοση των συλληφθέντων στη Χίο

Η Τουρκία ζητά την έκδοση των συλληφθέντων στη Χίο

Η Τουρκία θα κινήσει τη διαδικασία έκδοσης των συλληφθέντων που εμπλέκονται στην υπόθεση με το φουσκωτό σκάφος στη Χίο, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ.


Δράστης της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης στην Άγκυρα, τον περασμένο Μάρτιο, είναι ο Χασάν Μπιμπέρ, ένας από τους τέσσερις που προσήχθησαν στην Ελλάδα, καθώς επέβαιναν σε φουσκωτό και επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τις τουρκικές ακτές, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, και τόνισε πως θα κινηθεί η διαδικασία για την έκδοση των συλληφθέντων.

Ο Μ. Γκιουλέρ είπε ότι «στις 19 Μαρτίου 2013 είχαν γίνει δύο επιθέσεις, μία εναντίον των κεντρικών γραφείων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και μία εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης. Έχει εξακριβωθεί ότι ένας από τους τέσσερις που προσήχθησαν, ο Χασάν Μπιμπέρ, μέλος της οργάνωσης DHKP-C (Μέτωπο Επαναστατικού Λαϊκοαπελευθερωτικού Κόμματος) είναι ο δράστης της επίθεσης στο υπουργείο».

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι «προσήχθη άλλο ένα μέλος της ίδιας οργάνωσης, ενώ υπάρχουν και άλλα δύο άτομα που φέρουν γαλλική και βουλγαρική ταυτότητα, αλλά πιθανότατα είναι Τούρκοι».

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε πως κατά τις έρευνες που πραγματοποίησε η ελληνική αστυνομία έχουν προσαχθεί άλλα δύο άτομα. Είπε, επίσης ότι οι τουρκικές Αρχές διέθεταν πληροφορίες ότι ο Χασάν Μπιμπέρ ετοίμαζε νέο χτύπημα στην Τουρκία.

Ερωτηθείς για το αν θα ζητηθεί η έκδοση, ο Μ. Γκιουλέρ είπε ότι «θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτός», αφού «τίθεται θέμα εγκλήματος, που διαπράχθηκε στην Τουρκία».

Διαβάστε επίσης:

Φόβοι για τουρκική προβοκάτσια