ΕΘΝΙΚΑ

Αμετακίνητος ο Νταβούτογλου

Αμετακίνητος ο Νταβούτογλου
"Η Τουρκία θα μπορούσε να άρει την απόφαση αυτή αν και η ελληνική πλευρά άρει την αντίστοιχη απόφαση" είπε...

Την ελπίδα οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία να ενισχυθούν, ώστε ζητήματα όπως το casus belli να μην απασχολούν την ημερήσια διάταξη, εξέφρασε αργά χθες το βράδυ επιστρέφοντας από την Θεσσαλονίκη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ψήφισμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το 1996 που χαρακτηρίζει ως "αιτία πολέμου" το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο σε δώδεκα ναυτικά μίλια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι "ήταν πράξη απάντησης στο ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου που έδινε στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα δώδεκα μίλια".

"Η τουρκική εθνοσυνέλευση έδωσε έγκριση στην τουρκική κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που η Ελλάδα εφάρμοζε την απόφασή της", εξήγησε ο Τούρκος υπουργός.

"Η Τουρκία θα μπορούσε να άρει την απόφαση αυτή αν και η ελληνική πλευρά άρει την αντίστοιχη απόφαση" είπε.

"Σχολιάζοντας τη δήλωσή μου, κάποια όργανα του Τύπου στην Ελλάδα εξέλαβαν τα λεγόμενά μου ως θετικό μήνυμα σε σχέση με την άρση του casus belli, ενώ άλλοι τα θεώρησαν ως 'όρους' που τέθηκαν από την Τουρκία. Όπως και να εξέλαβαν τις δηλώσεις μου, αυτή είναι η πραγματική κατάσταση", είπε ο κ. Νταβούτογλου και κατέληξε λέγοντας ότι "ελπίζω οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία να ενισχυθούν ώστε ζητήματα όπως το casus belli να μην απασχολούν την ημερήσια διάταξη".