ΕΘΝΙΚΑ

Διανοούμενος επικρίνει Παπανδρέου για συμμετοχή στη δενδροφύτευση!

Διανοούμενος επικρίνει Παπανδρέου για συμμετοχή στη δενδροφύτευση!

Την απόφαση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου να συμμετάσχει στην δενδροφύτευση που οργάνωσε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), για να μιλήσει για τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού στην πλατεία του Ταξίμ , επικρίνει Τούρκος διανοούμενος με άρθρο στην τουρκική εφημερίδα Today’s Zaman.

«Πριν από αρκετό καιρό είχα γράψει επιστολή στην Σοσιαλιστική Διεθνή, ζητώντας να αποβληθεί το CHP λόγω της στάσης του απέναντι στις μειονότητες στην Τουρκία», γράφει στην εφημερίδα, ο Ορχάν Κεμάλ Τζενκίζ, τέως πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και γνωστός νομικός.

O κ. Τζενκίζ καυτηριάζει ιδιαίτερα τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP, Μουχαρέμ Ιντζέ, για δηλώσεις που έκανε προ ημερών, κατά την επέτειο του θανάτου του Ατατούρκ. Ο κ. Ιντζέ εξερχόμενος του τεμένους - όπου προσευχήθηκε -, δήλωσε ότι «αν δεν υπήρχε ο Ατατούρκ θα λεγόμασταν Γιώργος ή Δημήτρης».

«Την ώρα που ο κ. Ιντζέ εκφωνούσε αυτές τις κουβέντες, ο Γιώργος Παπανδρέου, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ταξίδευε στην Κωνσταντινούπολη για την συνάντηση που οργάνωσε το CHP», αναφέρει ο κ. Τζενκίζ.

«Παρόλο που δεν είναι όλα τα μέλη του CHP ίδια, ο Ιντζέ αντιπροσωπεύει μια μεγάλη πτέρυγα του κόμματος», τονίζει ο κ. Τζενκίζ.

«Ενώ κανείς δεν άλλαξε το όνομά του σε Γιώργο ή Δημήτρη», σχολιάζει ο συγγραφέας, «αρκετοί Γιώργηδες και Δημήτρηδες αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα ονόματά τους σε τουρκικά και να χάσουν την ταυτότητά τους».

«Οι ελληνικής καταγωγής πολίτες υπέφεραν πολλά σ' αυτή τη χώρα, εξαιτίας του ρατσισμού, ο οποίος υποδαυλίζονταν από τις πολιτικές του κράτους. Υπήρξαν θύματα πογκρόμ, φορολογικών διακρίσεων κλπ. Οι περισσότερες από αυτές τις πολιτικές διακρίσεις έγιναν όταν το CHP ήταν στην εξουσία ή από στελέχη με την ίδια νοοτροπία», αναφέρει ο συγγραφέας.