ΕΘΝΙΚΑ

Στην Ελλάδα εκπαιδεύονται ευέλπιδες του Κατάρ

Στην Ελλάδα εκπαιδεύονται ευέλπιδες του Κατάρ

Όλο το παρασκήνιο από την εκπαίδευση στο ΚΕΤΘ του Αυλώνα, την Κομοτηνή και την Ξάνθη

Εκπαιδευτικό ...οίστρο με τη Ελλάδα φαίνεται έχουν οι Καταριανοί στρατιωτικοί! Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης σε αεροπορικές επιχειρήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ στην Αεροπορική βάση της Τανάγρας όπου είχαν έρθει για ένα μήνα, έξι Mirage 2000-5 Mk.9, με 15 πιλότους και 105 τεχνικούς, τώρα σειρά πήρε η Σχολή Ευελπίδων του Κατάρ στο στρατόπεδο του Αυλώνας!

Στο τεράστιο στρατόπεδο Τεθωρακισμένων ήρθαν για να εκπαιδευτούν 39 ευέλπιδες της Στρατιωτικής Σχολής του Κατάρ, όπου στρατοπέδευσαν μαζί με 130 άτομα εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό! Για την προετοιμασία του στρατωνισμού 20 μέλη της στρατιωτικής αποστολής είχαν έρθει στην Ελλάδα αρκετές μέρες πιο νωρίς.

Το βασικό αντικείμενο εκπαίδευσης, στις περίπου 10 ήμερες που έμειναν στην χώρα μας, ήταν ασκήσεις διμοιρίας Πεζικού μετά εκπαίδευσης στον φορητό οπλισμό και τις βολές. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούν και το πολύ μεγάλο πεδίο βολών του Αυλώνα. Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης δεν εμπλέκεται η ελληνική μονάδα ή η δική μας ΣΣΕ, καθώς ελληνική υποχρέωση είναι μόνο η παροχή των χώρων, με ανάλογη προσαρμογή των ελληνικών δραστηριοτήτων. Για την πορεία της εκπαίδευσης των Καταριανών του Στρατιωτικού Κολεγίου (όπως ονομάζεται) αλλά και επαφές με Έλληνες επισήμους ήρθε στη χώρα μας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας του Κατάρ.

Εμπειρία και στην Θράκη

Πέρυσι και πρόπερσι είχε έρθει στη Θράκη μεγάλη ομάδα ευελπίδων του Κατάρ και έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την εκπαίδευση της σε αντικείμενα άμυνας πεζικού. Πέρυσι εκπαιδεύτηκαν στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή 144 ευέλπιδες, χωρισμένοι σε 2 ομάδες. Το πρόγραμμα είχε σενάρια με τακτική σε αστικά κέντρα αλλά και σε δασώδεις εκτάσεις με εκπαιδευτές Έλληνες και Βρετανό αξιωματικούς. Αξιολόγηση επί τόπου έκανε ομάδα 21 εκπροσώπων του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Κατάρ που έμειναν στην Κομοτηνή.

Από ελληνικής πλευράς ενεπλάκη η 21 ΤΕΘ Ταξιαρχία «Πίνδος».

Η Αεροπορία στην Τανάγρα

Όσον αφορά στην εκπαίδευση των πιλότων στην Τανάγρα πριν μερικές εβδομάδες, αυτή ήταν πολλαπλώς ωφέλιμη και δια τις δυο πλευρές καθώς τα αεροσκάφη είναι σχεδόν ίδια. Το πλήθος του υλικού που χρησιμοποιήθηκε μεταφέρθηκε με τέσσερα σύγχρονα μεταφορικά αεροσκάφη C-130J-30 και ένα αεροσκάφος στρατηγικών μεταφορών C-17AGlobmasterIII.

Έκαναν εκατοντάδες εξόδους σε πλήθος σεναρίων που καλύπτουν όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων σε διάφορες συνθήκες και περιοχές μαζί με Ελληνικά αεροσκάφη της 331 Μοίρας Παντός Καιρού, αλλά και μόνοι. Επίσης έκαναν αρκετές βολές στο ΝΑΤΟικό Πεδίο Βολών Κρήτης και σε αντίστοιχο ελληνικό στην Ζάκυνθο. Τα βλήματα αυτά τα έχουν φέρει οι Καταριανοί μαζί τους. Αρκετοί από το προσωπικό έμεναν σε ξενοδοχεία της περιοχής - ακόμα και στην Εύβοια!

Να σημειωθεί ότι η πρώτη επαφή των δύο Αεροποριών πραγματοποιήθηκε το 2011 στη διάρκεια της επιχείρησης «UNIFIEDPROTECTOR» του ΝΑΤΟ και των υπολοίπων χωρών εναντίον της Λιβύης του Καντάφι. Τότε 6 Καταριανά Mirage 2000-5 είχαν μετασταθμεύσει και επιχειρούσαν για αρκετούς μήνες από την αεροπορική βάση της Σούδας μαζί με Γάλλους και μαχητικά αεροσκάφη άλλων χωρών. Εκεί ήλθαν σε επαφή με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, την οργάνωση και το προσωπικό της - έμειναν δε απόλυτα ευχαριστημένοι από την φιλοξενία και την επαγγελματική αντιμετώπιση, εκτίμησαν την συνεργασία και τώρα επανέρχονται σε κάθε ευκαιρία, βάσει σχεδιασμού.

Προσοχή και στην διατροφή

Η ελληνική υποστήριξη σε υποδομές , εφοδιασμό και όπου χρειάζεται στην ίδια την εκπαίδευση είναι πλήρης. Ακόμα και διατροφικά, παρόλο που έχουν δικούς τους μάγειρες και σέρβις, υπάρχει διευκόλυνση. Για παράδειγμα στην Κρήτη οι Καταριανοί αγόραζαν μεγάλες ποσότητες σφαχτών και έδειχναν να απολαμβάνουν τον ελληνικό τρόπο ψησίματος.

Στην Θράκη η ελληνική μονάδα υποδοχής, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο ταξίαρχος διοικητής της, «φροντίσαμε να υπάρχει κοτόπουλο και μοσχάρι κι έχουμε βρει τα καταστήματα που θα προμηθευτούν οι ίδιοι το κρέας, ενώ έχουν φέρει δικούς τους μάγειρες που θα αναλάβουν την εστίασή τους».

Το Κατάρ, το οποίο εξέχει στον Περσικό Κόλπο στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Αραβικής Χερσονήσου, έχει μόνο 1,7 εκατομμύρια κατοίκους – ως επί το πλείστον αλλοδαποί εργαζόμενοι.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Κατάρ αριθμούν περίπου 12.000 στρατιωτικούς (Στρατός 8.500 αντρών, Ναυτικό με 2.000 στελέχη, Πολεμική Αεροπορία με περίπου 1.500 αξιωματικούς). Εκτός από τη στρατιωτική συμφωνία συνεργασίας με την Ελλάδα, το εμιράτο της Μέσης Ανατολής έχει υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία.

Οι Καταριανοί έχουν δώσει βαρύτητα τα τελευταία χρόνια στο να εκπαιδεύουν τον στρατό τους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, όπως έχει διαβεβαιώσει τους ίδιους τους Καταριανούς ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωσταράκος, τους παρέχει από αυτή την άποψη πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, επιπλέον της εγγύτητας και του φιλικού περιβάλλοντος.

Πηγή: Εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

Καταγγελία-ΣΟΚ: Τα γενόσημα με οδηγούν στον θάνατο

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αυτή είναι η μυστική συμφωνία με τους δανειστές