ΕΘΝΙΚΑ

Μείωση της στρατιωτικής θητείας στα Κατεχόμενα

Μείωση της στρατιωτικής θητείας στα Κατεχόμενα

Μείωση θητείας κατά τρείς και τέσσερις μήνες σε στρατιώτες και σε δόκιμους, έφεδρους αξιωματικούς και λοχίες αντίστοιχα, προβλέπει η πρόταση «νόμου» που κατατέθηκε χθες στην ψευδοβουλή για τροποποίηση της στρατιωτικής θητείας στα κατεχόμενα.

Όπως επισημαίνει ο τ/κ Τύπος, το θέμα έχει πολυσυζητηθεί το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την μείωση της στρατιωτικής θητείας στην Τουρκία. Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι την πρόταση «νόμου» κατέθεσε ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Αμπάς Σινάϊ και θα αρχίσει να συζητείται τον Ιανουάριο στην «επιτροπή νομικών και πολιτικών υποθέσεων» της «βουλής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για τους αξιωματικούς η θητεία μειώνεται από 12 σε 8 μήνες και για τους στρατιώτες από 15 σε 12 μήνες. Όσοι εκ των αποφοίτων πανεπιστημίων έχουν κερδίσει το δικαίωμα να γίνουν λοχίες ή έφεδροι αξιωματικοί μπορούν να επιλέξουν μειωμένη θητεία ως απλοί στρατιώτες που θα είναι 6 μήνες. Οσοι είναι απόφοιτοι λυκείων και διετών τίτλων σπουδών αντί για 15 μήνες που ήταν πριν θα μπορούν να κάνουν θητεία 8 μηνών.