ΕΘΝΙΚΑ

Νέα τουρκική πρόκληση: Kάνουν κουμάντο στα χωρικά μας ύδατα

Νέα τουρκική πρόκληση: Kάνουν κουμάντο στα χωρικά μας ύδατα
Πρωτοφανή προκλητικότητα επέδειξε για ακόμη μια φορά η Άγκυρα...

Πρωτοφανή προκλητικότητα επέδειξε για ακόμη μια φορά η Άγκυρα, προχωρώντας σε έκδοση NAVTEX για πραγματοποίηση ερευνών από ιταλικό ερευνητικό σκάφος εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. (Σ.σ. διεθνές σύστημα NAVTEX είναι η συντονισμένη εκπομπή και αυτόματη λήψη στη συχνότητα 518 KHz Ναυτιλιακών Πληροφοριών Ασφαλείας, π.χ. ναυτιλιακοί κίνδυνοι, επικίνδυνες βλάβες σε φάρους, καταστάσεις έρευνας και διάσωσης κ.λπ., μέσω τηλεγραφίας άμεσης εκτύπωσης (telex), χρησιμοποιώντας την αγγλική γλώσσα).

Η άδεια αφορά το ιταλικό σκάφος «Ogs Explora», το οποίο πριν από λίγες μέρες βρέθηκε και πάλι στην επικαιρότητα, όταν κατά τη διεξαγωγή έρευνας για λογαριασμό ισραηλινής εταιρείας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, παρενοχλήθηκε από τουρκική κορβέτα, η οποία υποστήριξε ότι επρόκειτο περί... τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Αγνοώντας το ελληνικό διάβημα, οι τουρκικές αρχές υποχρέωσαν το ιταλικό ερευνητικό σκάφος να εγκαταλείψει την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας, και να κατευθυνθεί στις ακτές του Ισραήλ, όπου και συνέχισε τις έρευνές του.

Όταν το ιταλικό σκάφος εμφανίστηκε πάλι στην ίδια περιοχή (και παρά τις διαβεβαιώσεις του ιταλικού ΥΠΕΞ στις ελληνικές Αρχές, ότι δεν ζήτησε άδεια ερευνών και από την Τουρκία), η Τουρκία εξέδωσε αναγγελία με τις συντεταγμένες του δρομολογίου που θα ακολουθούσε το πλοίο, ενέργεια που προϋποθέτει ότι ο κυβερνήτης του πλοίου υπέβαλε σχετικό αίτημα.

Η τουρκική NAVTEX 206/11 ανακοίνωσε ότι το R/V «Ogs Explora» θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες από τις 22 μέχρι τις 24 Μαρτίου στο τόξο που διαγράφεται από συγκεκριμένες συντεταγμένες, που ξεκινά από την Κύπρο, διέρχεται νοτίως του Καστελόριζου και φτάνει μέχρι νοτίως της Καρπάθου και της Κρήτης.

Όλη αυτή η περιοχή περιλαμβάνει, εκτός της κυπριακής και μεγάλο μέρος ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία όμως και εμπράκτως αμφισβητεί η Τουρκία. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, έχει δηλώσει δημοσίως ότι το Καστελόριζο εξαιρείται από τη διαπραγμάτευση για το Αιγαίο και η τουρκική διεκδίκηση υποστηρίζει ότι τα νησιά, πολύ περισσότερο το Καστελόριζο, δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες.

Μερικές ώρες μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX έσπευσαν και οι ελληνικές Αρχές να εκδώσουν αναγγελία (NAVWARN 128/11) για τη διέλευση του πλοίου.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβεκούρας, χαρακτήρισε «παράτυπη» την ενέργεια της Τουρκίας προσθέτοντας ότι «δεν έχει αρμοδιότητα στην περιοχή» και δεν μπορεί με τέτοιες μεθόδους να επηρεάσει τα ελληνικά δικαιώματα και ανακοίνωσε ότι η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα επέδωσε ένα ακόμη διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ.