ΕΘΝΙΚΑ

Διαφωνίες κορυφής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Διαφωνίες κορυφής για τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Αποζημιώσεις: Ο Γκάουκ δίνει αρνητική απάντηση στους Έλληνες» γράφει το ρεπορτάζ στην εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ.

Ο απεσταλμένος της εφημερίδας σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Γερμανίας «βρέθηκε μπροστά σε απρόσμενα μαζικές αξιώσεις γερμανικών αποζημιώσεων για τα εγκλήματα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Σε κοινή εμφάνιση με τον Γκάουκ στην Αθήνα, ο πρόεδρος (της Δημοκρατίας) Κάρολος Παπούλιας ζήτησε να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν διαπραγματεύσεις για τις επανορθώσεις». Η Rheinische Post σημειώνει ότι «το θέμα επισκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις εδώ και δεκαετίες, αλλά απέκτησε ακόμη πιο επείγοντα χαρακτήρα λόγω της δραματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια οικονομικά στην Ελλάδα».

Διαφορετική αφετηρία για την εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας: «Ο πρόεδρος είναι ο πρώτος Γερμανός πολιτικός σε κορυφαίο αξίωμα, ο οποίος αναφέρει με το όνομά τους τις θηριωδίες που διέπραξαν οι Γερμανοί στρατιώτες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και ζητεί συγχώρεση. Όμως, με την ομολογία ηθικής ενοχής αγγίζει τα όρια του νομικώς εφικτού».

Η εφημερίδα General-Anzeiger της Βόννης υπενθυμίζει ότι ο Κάρολος Παπούλιας «είχε πολεμήσει τη ναζιστική κατοχή». Το σχόλιό της: «Το ότι ήδη από την αρχή της επίσκεψης Γκάουκ ο οικοδεσπότης Κάρολος Παπούλιας προέβαλε αξιώσεις δισεκατομμυρίων για αποζημιώσεις, δεν είναι τίποτα λιγότερο από μία χοντροκομμένη αγένεια. Πρώτον, ο πρόεδρος (της Γερμανικής Δημοκρατίας) δεν είναι ο καθ΄ύλην αρμόδιος για να λάβει αποφάσεις για ένα τέτοιο ζήτημα. Και δεύτερον, είναι εξαιρετικά ασθενής η νομική βάση για να τίθενται παρόμοιες αξιώσεις εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου».

ss

Για την λαϊκή εφημερίδα Bild η συνάντηση του Γιόαχιμ Γκάουκ με τον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Πέμπτης ήταν «η πιο δυσάρεστη» στιγμή καθ΄όλη την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «ο Τσίπρας απαίτησε από τη Γερμανία να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες και ζήτησε έως και 105 δισεκατομμύρια ευρώ. Με αυτό το ποσό το Βερολίνο θα κάλυπτε οριστικά τις οφειλές του από τον πόλεμο». «Η δικαιοσύνη προηγείται της φιλίας» δήλωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα Bild.

ΠΗΓΗ DW

Διαβάστε επίσης

Λιγκιάδες Ιωαννίνων: Αυτό είναι το χωριό που «μαρτύρησε» από τους ναζί