ΕΘΝΙΚΑ

Σκόπια: Προβολή στο «Ποτάμι» και στις θέσεις του για το όνομα

Σκόπια: Προβολή στο «Ποτάμι» και στις θέσεις του για το όνομα

Οι θέσεις του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη «Το Ποτάμι» για τα Σκόπια και οι προκλητικές δηλώσεις του Νίκου Δήμου περί ονόματος, έδωσαν ευκαιρία στην γειτονική χώρα να προβάλλει το επίμαχο θέμα μέσω δημοσιευμάτων της σε εφημερίδες και κανάλια.

Συγκεκριμένα, η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων "Ούτρινσκι", μεταφέρει ολόκληρη σχεδόν την θέση του κόμματος για τα Σκόπια γράφοντας:

«Το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ την τελευταία δεκαετία είναι χωρίς αποτέλεσμα για την Ελλάδα, παρά την αποφασιστική στάσης της. Η Ελλάδα αρχικά πρότεινε, η γειτονική χώρα να αναγνωρίζεται διεθνώς με μια προσωρινή ονομασία . Σήμερα, ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις και οργανισμοί έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα. Έχουμε χώσει το κεφάλι μας στην άμμο και η άρνηση της πραγματικότητας δεν βοηθά. Ακόμη και τώρα, πρέπει να επιδιώξουμε μια λύση χωρίς μαξιμαλισμούς, μια σύνθετη ονομασία με την οποία η γειτονική χώρα, θα διαφέρει με σαφήνεια από την ελληνική Μακεδονία»

Το δημοσίευμα σχολιάζει τις θέσεις αυτές και υποστηρίζει ότι «τα Σκόπια είναι ένα παράδειγμα έλλειψης στρατηγικής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Σάλο, γύρω από το θέμα αυτό προκάλεσε και ο συγγραφέας Νίκος Δήμου, ο οποίος ως μέλος του κόμματος, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει, ήδη, χάσει το ζήτημα της ονομασίας, επειδή το 95% των χωρών του κόσμου έχουν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία».

Ο φιλοξενούμενος στην τηλεόραση TV Sky, είπε ότι υποστηρίζει μια λύση στη βάσης μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά πρόσθεσε ότι ο ίδιος συμφωνεί ότι τα Σκόπια μπορούν να ονομασθούν όπως θέλουν «ακόμη και Μακεδονία ["па и Македонија"] », είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα Ούτρινσκι.

Απόδοση: Βαλκανικό Περισκόπιο

Διαβάστε επίσης

Νίκος Δήμου (Το Ποτάμι): Ας ονομαστούν και Μακεδονία τα Σκόπια

Ν. Δήμου: Ας ονομαστούν τα Σκόπια όπως θέλουν

Καθηγητής ΗΠΑ: Nα δεχθεί η Ελλάδα τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ