ΕΘΝΙΚΑ

Η απάντηση Σαμαρά στον προκλητικό Σκοπιανό δημοσιογράφο

Η απάντηση Σαμαρά στον προκλητικό Σκοπιανό δημοσιογράφο

Δείτε το διάλογο που προκάλεσε αίσθηση στο ευρωκοινοβούλιο

Έντονο διάλογο είχε ο Α. Σαμαράς με δημοσιογράφο από την ΠΓΔΜ, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Σκοπιανός δημοσιογράφος Τόνι Γκλασέφσκι, έκανε λόγο για «μακεδονική γλώσσα», προκαλώντας την αντίδραση του πρωθυπουργού.

«Δεν ήξερα, πρώτα απ 'όλα, ότι η "μακεδονική γλώσσα" υπήρχε» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο δημοσιογράφος με καταγωγή από την ΠΓΔΜ επιχείρησε να επιστρατεύσει μια σειρά μελετών που, κατά τον ίδιο, επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του για την ύπαρξη της «μακεδονικής γλώσσας».

Ο πρωθυπουργός του απάντησε ότι «υπάρχουν τόσα πράγματα που επινόησαν τότε οι ίδιοι οι Κομμουνιστές. Δεν πρέπει να μιλήσω γι’ αυτά, αυτή τη στιγμή. Αλλά αφορούν την εποχή, την περίοδο εκείνη».

Σε πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι η ενταξιακή διαδικασία της γείτονος χώρας δεν μελετάται με βάση κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά μέσω αξιοκρατικών κριτηρίων.

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» όπως σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς «αποφασίσαμε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα, η οποία σε αυτό το σημείο δεν πληροί τα καθορισμένα κριτήρια και ως εκ τούτου θα υπονόμευε αμετάκλητα την ίδια την αξιοπιστία της καθιερωμένης διεύρυνσης και προσχώρησης οι οποίες είναι οι διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η αδιαλλαξία που εκφράζει η γειτονική χώρα δεν βοηθά στην επίλυση του προβλήματος.

Διαβάστε επίσης:

Α. Σαμαράς: Δεν θα επιτρέψω σε λαϊκιστές να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα στην πρόοδο