ΕΘΝΙΚΑ

Το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας στην ατζέντα συνάντησης Αβραμόπολου - Γιούνκερ

Το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας στην ατζέντα συνάντησης Αβραμόπολου - Γιούνκερ

Συζήτηση σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα είχε ο νέος Επίτροπoς κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο γραφείο του στις Βρυξέλλες. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η Ελλάδα στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αξιόπιστη κυβερνητική πηγή τονίζει στο "Newsbomb.gr" ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να αναλάβει ο κ. Αβραμόπουλος καθήκοντα επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, με αρμοδιοτητα μεταξύ άλλων τα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, στα οποία το Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ωστόσο, από την Κομισιόν έχει τεθεί και η πρόταση του χαρτοφυλακίου Μεταφορών και Δικτύων. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του κ. Γιούνκερ, αν ο κ. Αβραμόπουλος αναλάβει ένα τόσο τεχνοκρατικό χαρτοφυλάκιο θα μπορεί να παίξει πολύ δυνατά στα θέματα λιμενικής πολιτικής, σιδηροδρόμων, logistics, εμπορευματικών ροών και σχέσεων της ΕΕ με άλλους δυνατούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται ο κ. Αβραμόπουλος να γίνει και αντιπρόεδρος της Κομισιόν εφόσον έχει το πολιτικό υπόβαθρο αλλά και το θεσμικό ρόλο. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η σύνθεση πάντως της νέας επιτροπής δεν θα ανακοινωθεί, αλλά συνολικά και οι νέοι επίτροποι θα αναλάβουν καθήκοντα ουσιαστικά από Νοέμβριο.

Το πρωί της Πέμπτης, ο κ.Αβραμόπουλος θα μεταβεί στο Κάρντιφ της Ουαλίας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί θα βρίσκονται ήδη ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Τα τρία κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης αναμένεται να ταξιδέψουν μαζί, μετά το τέλος της Συνόδου, την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνεια της Διεθνούς Εκθέσεως.