ΕΘΝΙΚΑ

Μ. Κωσταράκος: Δεν εκλέχθηκε πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ

Μ. Κωσταράκος: Δεν εκλέχθηκε πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ

Ο έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος δεν εκλέχθηκε πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, στη ψηφοφορία που έγινε το Σαββάτο το μεσημέρι στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, στο Βίλνιους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά, στα 62 χρόνια που η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, που Έλληνας αρχηγός ήταν εκ των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας.

Ο ιταλός αρχηγός ΓΕΕΘΑ Luigi Binelli Mantelli αν και θεωρούταν φαβορί και σίγουρος νικητής στη ψηφοφορία μεταξύ των ομολόγων του, μετά δυσκολίας συγκέντρωσε στο πρώτο γύρο έξι ψήφους από τους τους 28 , έναντι 14 του Τσέχου ομόλογου του Petr Pavel και 8 του Μιχαήλ Κωσταράκου.

Οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ -που σήμερα είναι μέλη του ΝΑΤΟ- ανέρχονται στις 12 και αν προσθέσει κανείς σε αυτές την Τουρκία συν το ψήφο της Τσεχίας, τότε συγκεντρώνονται αμέσως οι 14 ψήφοι που έφεραν πρώτο τον Petr Pavel.

Στη δεύτερη φάση της ψηφοφορίας, όπως προβλέπει η διαδικασία, πέρασε ο έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Τσέχος. Τελικά νικητής αναδείχθηκε νικητής ο Τσέχος αρχηγός ΓΕΕΘΑ που πήρε 15 ψήφους και αναδείχθηκε το νούμερο δύο στην ιεραρχία της Ατλαντικής Συμμαχίας, μετά από τον γενικό γραμματέα. Το ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πήρε 13 ψήφους και έχασε μόλις για 2 ψήφους θεωρείται μεγάλη επιτυχία.

Διαβάστε επίσης

50 χρόνια πριν: 'Ενας βασιλικός γάμος-πολλές απελάσεις Ελλήνων από τη Πόλη (βίντεο)