ΕΘΝΙΚΑ

Στο σκαμνί η Τουρκία για υποθέσεις αγνοουμένων της Κύπρου

Στο σκαμνί η Τουρκία για υποθέσεις αγνοουμένων της Κύπρου

Το θέμα της εφαρμογής αποφάσεων εναντίον της Τουρκίας σε σχέση με τις ατομικές προσφυγές για θέματα περιουσιών και αγνοουμένων της Κύπρου, αναμένεται να συζητήσει μεταξύ άλλων η σύνοδος της Επιτροπής Υπουργών της Ευρώπης που πραγματοποιείται μεταξύ 23 και 25 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο.

Σε δηλώσεις του στο Sigmalive o νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης, επεσήμανε ότι στη σύνοδο υπάρχει έντονο κυπριακό ενδιαφέρον καθώς η Τουρκία θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τη μη εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για τις υποθέσεις περιουσιών και αγνοουμένων γνωστές ως υποθέσεις Βαρνάβα και Ξενίδη-Αρέστη.

Ο κ. Δημητριάδης, απέστειλε την προηγούμενη βδομάδα δύο επιστολές στα μέλη της Επιτροπής Υπουργών με τις οποίες τονίζει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας να καταβάλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως αποζημιώσεις σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Μάλιστα εισηγείται όπως ληφθεί απόφαση κατά του ανοίγματος του κεφαλαίου 23 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη η Επιτροπή Υπουργών κυκλοφόρησε προσχέδιο ψηφίσματος το οποίο αναμένεται να κακίζει την Τουρκία για τη μη συμμόρφωση της στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, καλείται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και να προχωρήσει στη λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας που αρνείται να εκτελέσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
Πηγη ΣΙΓΜΑ