ΕΘΝΙΚΑ

Το Newsbomb στο Καστελλόριζο

Το Newsbomb στο Καστελλόριζο

Την ώρα που οι Τούρκοι προκαλούν με το γνωστό «τσαμπουκά» τους κόβοντας βόλτες και δημιουργώντας εντυπώσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και στα ελληνικά νησιά, όπως εκτιμούν στρατιωτικές πηγές, δεν καταφέρνουν τίποτα παραπάνω από το να «λύσουν δικά τους εσωτερικά θέματα, αλλά και να κάνουν επίδειξη δύναμης, όπως άλλωστε συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια».

Αποστολή στο Καστελλόριζο - Μαρία Γιαχνάκη

Από την άλλη πλευρά το ελληνικό πολεμικό ναυτικό που παρακολουθεί από παντού τις κινήσεις των Τούρκων, βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, σε «κόκκινο συναγερμό», χωρίς ωστόσο να απαντά στην προκλητική τους παρουσία.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο Καστελλόριζο και διαπίστωσε σε πρώτο βαθμό ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι οι άγρυπνοι φρουροί της χώρας, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει επί της ουσίας.

Ήδη στο Καστελλόριζο βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα πλοίο του πολεμικού ναυτικού, πλήρως επανδρωμένο και θα παραμείνει στην περιοχή όσο χρειαστεί. Μέχρι οι διπλωματικές κινήσεις να φέρουν αποτέλεσμα και μέχρι οι γείτονες να καταλάβουν ότι οι εποχές έχουν αλλάξει

Η επιφυλακτικότητα και η ψυχραιμία που επιδεικνύουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας είναι μέρος της στρατηγικής της χώρας μας: «Θα είναι ένα πάτημα για τους Τούρκους μια οποιαδήποτε απάντηση από την Ελλάδα. Είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι τα σύνορά μας είναι αφύλακτα και ειδικά οι ακριτικές περιοχές» τονίζουν Έλληνες αξιωματούχοι.

Ο στρατός μάλιστα που βρίσκεται στο Καστελλόριζο και αποτελεί από τα πλέον αξιόμαχα τάγματα του ελληνικού πεζικού, δεν έχει αλλάξει καθόλου το πρόγραμμά του, αφού οι ασκήσεις του σε καθημερινή βάση γίνονται με το ίδιο πρωτόκολλο, ενώ βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα, αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Να σημειώσουμε μάλιστα ότι λόγω της παρουσίας του συγκεκριμένου Σώματος στο νησί, έχει μειωθεί κατά πολύ η έλευση παράνομων μεταναστών στο Καστελλόριζο, αφού οι Τούρκοι που τους μεταφέρουν γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν με ευκολία το σημείο του Αγίου Στεφάνου, όπου συνήθιζαν να πλησιάζουν για να ανεβαίνουν οι πρόσφυγες και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Η παρουσία του στρατού στο νησί είναι πιο αισθητή από ποτέ. Ο στρατηγός μάλιστα, αλλά και ο διοικητής του συγκεκριμένου τάγματος είναι από τους πλέον δυναμικούς που διαθέτει ο ελληνικός στρατός. Αμφότεροι, έχουν καταφέρει ως τώρα να δημιουργήσουν ένα πανίσχυρο πλέγμα προστασίας σε συνεργασία και με το λιμενικό του νησιού.

Πάντως, δεν λείπουν και οι διαμαρτυρίες, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr η δύναμη του λιμενικού μειώθηκε το τελευταίο διάστημα. Μέχρι πρόσφατα υπηρετούσαν 15 άτομα και πριν απο λίγο καιρό αποσύρθηκαν δέκα. Αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή η δύναμη του λιμενικού στο νησί να αποτελείται από πέντε άνδρες.

Το ένα σκάφος τους μάλιστα παρέμενε εκτός... μάχης επί ένα χρόνο στη Ρόδο λόγω βλάβης, αφήνοντας το Καστελλόριζο στο έλεος του όποιου κινδύνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα αυτό το σκάφος επισκευάσθηκε αλλά μετά από ιδιωτική πρωτοβουλία και από κονδύλι της εκκλησίας.

Το πρόβλημα όμως της επάνδρωσης του Λιμενικού σώματος παραμένει με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο Καστελλόριζο και με μια σειρά αποκαλυπτικών ρεπορτάζ θα φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού και την «απομόνωσή» τους από την υπόλοιπη Ελλάδα...

Σχετικές ειδήσεις