ΕΘΝΙΚΑ

Βενιζέλος: Η Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Βενιζέλος: Η Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Νέο μήνυμα στην Τουρκία, πως «εάν η φιλοδοξία της είναι η ευρωπαϊκή προοπτική και ένας περιφερειακός ρόλος» δεν μπορεί να προσβάλει το διεθνές δίκαιο στην κυπριακή ΑΟΖ, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στις Βρυξέλλες.

Σημείωσε, πως ο ίδιος τονίζει το ζήτημα «σε όλες τις επαφές» με ομολόγους του, και πως βλέπει να «γίνεται κατανοητή η ανάγκη, όχι απλώς και μόνο να δηλώνεται ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, αλλά να διακοπεί η προσβολή του διεθνούς δικαίου επί του πεδίου».

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα πως η Άγκυρα «λαμβάνει τα μηνύματα» που τις στέλνονται, όσον αφορά τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε, επίσης, ότι «είναι δύσκολο, αλλά ιστορικά και πολιτικά υποχρεωτικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως πολιτική οντότητα, να διαμορφώνει την δική της πολιτική, σε συνεργασία πάντα με τις ΗΠΑ, με το ΝΑΤΟ - στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - για όλα τα ανοιχτά θέματα, τα οποία αυτή τη στιγμή πιέζουν πανταχόθεν την Ευρώπη και ειδικότερα τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Ο κοινός παρονομαστής της ευρωπαϊκής πολιτικής πρέπει να είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή και η ανάδειξη του ιδιαίτερου ευρωπαϊκού ρόλου, κάτι που δεν είναι καθόλου αυτονόητο και κάτι που δεν είναι καθόλου απλό».

Σχετικές ειδήσεις