ΕΘΝΙΚΑ

Βενιζέλος: Ενημέρωση Κασουλίδη για συζητήσεις στην Άγκυρα

Βενιζέλος: Ενημέρωση Κασουλίδη για συζητήσεις στην Άγκυρα

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγονται, από 14 έως 16 Δεκεμβρίου, τα Συμβούλια Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε και δια ζώσης τον κ. Κασουλίδη για τα όσα διημείφθησαν σε σχέση με το μείζον ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την παρουσία του τουρκικού σκάφους Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα και τις προϋποθέσεις επανάληψης των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας που συνήλθε στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και στη συνέχεια κατά τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι κ.κ. Βενιζέλος και Κασουλίδης είχαν συναντηθεί στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στις 4 Δεκεμβρίου, στο διάστημα μετά την επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη και πριν την σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας στην Αθήνα.

Η Ελλάδα ενεργεί, εν προκειμένω, μεταφέροντας εγγράφως τις θέσεις του Προέδρου κ. Ν. Αναστασιάδη, στο πλαίσιο που είχε συζητηθεί με την κυπριακή πολιτική ηγεσία κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στη Λευκωσία στις 7 Νοεμβρίου.

Κοινός στόχος Ελλάδος και Κύπρου είναι η προστασία της υπόστασης, της διεθνούς νομικής προσωπικότητας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και -τούτου διασφαλιζομένου - η επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Σχετικές ειδήσεις