ΕΘΝΙΚΑ

Κωνσταντοπούλου: Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τις γερμανικές οφειλές

Κωνσταντοπούλου: Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τις γερμανικές οφειλές

Σαφές μήνυμα στη γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας πως η άρνηση αποκατάστασης των ναζιστικών θηριωδιών κατά της Ελλάδας στρέφεται εναντίον της ανθρωπότητας, έστειλε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μιλώντας μάλιστα στα «Παραπολιτικά», η πρόεδρος της Βουλής αποκαλύπτει πως, με επικεφαλής την ίδια, ξεκινά πανευρωπαϊκή εκστρατεία με στόχο την ενημέρωση των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων και την ευαισθητοποίηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης σχετικά με το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Η επανασύσταση και η αναβάθμιση του ρόλου και της αποστολής της Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών (αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου και επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών) αποτελεί αυτονόητη ιστορική και ηθική υποχρέωση απέναντι στις γενιές της Αντίστασης, αλλά και στις νέες γενιές», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Τιμούμε εκείνους που αντιστάθηκαν και αυτούς που θυσιάστηκαν κρατώντας ζωντανή τη μνήμη, αλλά και διεκδικώντας την ανάληψη ευθύνης και τη δικαίωση. Αφήνουμε παρακαταθήκη στους νεότερους ενεργοποιώντας διαδικασίες μέσα από τις οποίες υπηρετούνται οι πανανθρώπινες αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, της ισότιμης συνύπαρξης των κρατών, της αλληλεγγύης, της ανεκτικότητας, του σεβασμού στο διαφορετικό και του απαραβίαστου της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας».

Αναφερόμενη στη μέχρι σήμερα στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Ελλάδα στο θέμα των οφειλών, η κα Κωνσταντοπούλου επισημαίνει με νόημα ότι η εμπέδωση της ειρήνης περνά μέσα από τη Δικαιοσύνη και την αλήθεια, υπογραμμίζοντας πως η άρνηση αποκατάστασης των θηριωδιών στρέφεται κατά της ανθρωπότητας: «Οι ναζιστικές θηριωδίες εντάσσονται στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η αποκατάσταση των ειδεχθέστερων διεθνών εγκλημάτων υπηρετεί την ανθρωπότητα. Η άρνηση αποκατάστασης στρέφεται κατά της ανθρωπότητας συνολικά και όχι μόνον κατά του ελληνικού λαού. Συνιστά αξίωση αμνήστευσης και μη λογοδοσίας για διεθνή εγκλήματα. Τελικά, η άρνηση αποκατάστασης στερείται ηθικής νομιμοποίησης στην ίδια τη συνείδηση του γερμανικού λαού, ο οποίος καταδίκασε τα εγκλήματα, αναγνωρίζοντάς τα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη».

Για τις πρωτοβουλίες, τέλος της Βουλής, αναφέρει: «Η Επιτροπή θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης για το ιστορικής σημασίας αίτημα».

Σχετικές ειδήσεις