ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν: Δεν εμπιστευόμαστε την ΕΕ ως εγγυήτρια στην Κύπρο

Ερντογάν: Δεν εμπιστευόμαστε την ΕΕ ως εγγυήτρια στην Κύπρο

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τα εγγυητικά της δικαιώματα στην Κύπρο και δεν αποδέχεται ως εγγυήτρια δύναμη την ΕΕ επειδή δεν έχει εκπληρώσει τα καθήκοντά της και δεν την εμπιστεύεται.

Σε συνέντευξή του στο NTV, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: "Εάν βγει ένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, το Κυπριακό θα λυθεί. Θα γίνει ένα βήμα τόσο από την βόρειο Κύπρο όσο και από την νότιο γα δύο συνιστώσες πολιτείες. Αυτή είναι η ευχή μας αλλά να το πω καθαρά ότι εμείς ποτέ δεν θα αφήσουμε τα εγγυητικά μας δικαιώματα".

Κληθείς από το δημοσιογράφο να σχολιάσει ότι υπάρχει ένας αέρας σύμφωνα με τον οποίο η ΕΕ θα είναι τελικά εγγυήτρια δύναμη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι "δεν είναι μια δίκαιη προσέγγιση αυτή, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό επειδή η ΕΕ δεν έχει εκπληρώσει τα δικά της καθήκοντα. Εμείς πώς θα εμπιστευτούμε την δική της δικαιοσύνη; "

Συνεχίζοντας είπε,"άλλωστε, τέτοιο δικαίωμα δεν έχει. Εδώ τρεις χώρες έχουν δικαίωμα να είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Η Βρετανία, η Ελλάδα και η Τουρκία".

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη πώς "όταν στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν η ε/κ πλευρά ψήφισε 'όχι' η ε/κ πλευρά εντάχθηκε στην ΕΕ, ενώ η τ/κ πλευρά που ψήφισε 'ναι' δεν εντάχθηκε. Αυτές τις πραγματικότητες δεν τις ξεχνάμε".

Πηγή ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις