ΕΘΝΙΚΑ

Με τις ευλογίες των Γερμανών οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Με τις ευλογίες των Γερμανών οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Το… πόδι του στο Αιγαίο ετοιμάζεται να πατήσει -και μάλιστα επίσημα- οΤαγίπ Ερντογάν, με τις ευλογίες της Γερμανίας.

ΜΕ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Με αφορμή το προσφυγικό πρόβλημα και την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων και μεταναστών που με δική της ευθύνη μπαίνουν στις βάρκες του θανάτου με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά, η Τουρκία θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο της ηγεσίας της για έμμεση είσοδο στο Αιγαίο.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε τη Δευτέρα πως είναι απαραίτητη μια «συντεταγμένη κατάσταση στο Αιγαίο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων, και συμπλήρωσε πως κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία δύο χωρών που «στο κάτω-κάτω είναι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», όπως είπε.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μια κατάσταση, στην οποία τα σύνορα είναι ανοιχτά υπό την έννοια ότι οι διακινητές μπορούν εκεί να δράσουν όπως θέλουν και η οποία οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Και τώρα δεν μπορώ να σας πω με ποια ακριβή συνεργασία, της Ακτοφυλακής ή των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορέσει αυτό να επιτευχθεί» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε βεβαίως μια συντεταγμένη κατάσταση σε αυτά τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα είναι δυνατή μόνο εφόσον η Τουρκία και Ελλάδα, στο κάτω κάτω είναι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, συνεργαστούν χέρι-χέρι».

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι η Τουρκία θα σουλατσάρει ανενόχλητη στο Αιγαίο, ενώ και τα αεροπλάνα της θα πετούν πάνω από τις ελληνικές θάλασσες με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος.

Τι σημαίνει η απόφαση αυτή για την Ελλάδα

Η ιδέα της συνδιοίκησης στο Αιγαίο και μάλιστα σε κρίσιμες περιοχές στην οριογραμμή με τα τουρκικά χωρικά ύδατα, έπεσε στο τραπέζι πριν μερικές εβδομάδες στις Βρυξέλλες καθώς οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες ελπίζουν ότι όχι μόνο θα γίνει πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος του προσφυγικού ρεύματος, αλλά θα μπει η βάση για εκτόνωση της παραδοσιακής έντασης μεταξύ των δυο χωρών στο Αιγαίο και θα διευκολυνθεί έτσι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που διέρρευσε στην FAZ από κοινοτικούς αξιωματούχους, προβλέπεται η κοινή επιτήρηση και έλεγχος των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών από κοινές αποστολές του Ελληνικού και Τουρκικού Λιμενικού. Επιλέγεται μάλιστα, την διοίκηση και τον συντονισμό να αναλάβει η Frontex μια εξέλιξη που θα δώσει ευθέως την εντύπωση της φιλανδοποίησης μεγάλου μέρους του Αιγαίου.

Οι κοινές αυτές επιχειρήσεις και ο τρόπος συντονισμού τους θα οδηγήσουν μάλιστα στην πλήρη αμφισβήτηση του status quo στο Αιγαίο, καθώς θα εμφανισθεί η Ελλάδα να αποδέχεται κοινές δράσεις με την Τουρκία υπό την διοίκηση διεθνούς οργανισμού, σε θαλάσσιες περιοχές που εμπίπτουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε διεθνή ύδατα δυτικά των ελληνικών νησιών αλλά και εντός ελληνικού εναέριου χώρου σε περιοχές που έχει την αρμοδιότητα Έρευνας και Διάσωσης.

Σε μια τέτοια περίπτωση ουσιαστικά η Τουρκία επιτυγχάνει την ακύρωση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και θέτει τις βάσεις για να επιτύχει την κορυφαία διεκδίκηση της έναντι της Ελλάδας για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου.

Σοβαρά προβλήματα επίσης θα ανακύψουν και όταν υπάρξουν περιστατικά με σκάφη που μεταφέρουν λαθρομετανάστες σε περιοχές που η Τουρκία θεωρεί ως «γκρίζες ζώνες». Και κρίνοντας από την συνήθη πρακτική της Τουρκίας θα επιδιωχθεί εσκεμμένα να κατευθυνθούν βάρκες με προσφυγές στην περιοχή π.χ. των Ιμίων.

Η πρόταση αυτή είναι αποκαλυπτική των προθέσεων που υπάρχουν στις Βρυξέλλες και σε κάθε περίπτωση ευνοούν μόνο την Τουρκία.

Σχετικές ειδήσεις