ΕΘΝΙΚΑ

Η Ιρλανδία υποστηρίζει μία δίκαιη λύση στην Κύπρο

Η Ιρλανδία υποστηρίζει μία δίκαιη λύση στην Κύπρο

O Πρόεδρος της Ιρλανδίας Michael D Higgins υποστήριξε μία δίκαιη λύση για το Κυπριακό, κατά τη προχθεσινή τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Πρέσβη της Κύπρου στην Ιρλανδία Κώστα Α. Παπαδήμα.

Οπως είπε χρακτηριστικά η λύση αυτή πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συνάδει με τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, προσφωνώντας τον Ιρλανδό Πρόεδρο, κατά την τελετή της επίδοσης, ο Κύπριος Πρέσβης αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς και τη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Κύπρου και της Ιρλανδίας και μετέφερε τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρόεδρο Higgins για τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του και τη συμμετοχή της στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο, εδώ και 50 χρόνια.

Ο Πρόεδρος Higgins, καλωσορίζοντας τον Κύπριο Πρέσβη, τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες και προκλήσεις που διαμορφώνονται και διαβίβασε και τους δικούς του φιλικούς χαιρετισμούς προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κύπρο.

Την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων ακολούθησε ιδιαίτερη συνάντηση του κ. Παπαδήμα με τον Πρόεδρο Higgins , στην οποία ο Πρέσβης προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση στην Κύπρο και την εξέλιξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι η όποια λύση δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει στρατούς κατοχής, αλλά θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.

Απαντώντας ο Ιρλανδός Πρόεδρος, διατύπωσε την ευχή όπως οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη να αποδώσουν καρπούς.

Υπογράμμισε ότι η συνέχιση της κατοχής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και ανέφερε ότι η Ιρλανδία υποστηρίζει μία δίκαιη λύση στην Κύπρο, που να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συνάδει με τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

πηγη ikypros.com

Σχετικές ειδήσεις